A- A+
Με πρόστιμο 250 ευρώ από λάθος κινδυνεύουν 150.000 ιδιοκτήτες ΙΧ - Τι πρέπει να κάνουν
Με πρόστιμο 250 ευρώ κινδυνεύουν περίπου 150.000 - 200.000 αυτοκίνητα, τα οποία από λάθος φαίνονται στα συστήματα του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν είναι ασφαλισμένα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι ιδιοκτήτες του συγκεκριμένων οχημάτων θα λάβουν τις επόμενες ημέρες ραβασάκι με το πρόστιμο των 250 ευρώ.

Από αυτούς οι μισοί έχουν ήδη καταθέσει τις πινακίδες, άρα δεν έχουν υποχρέωση να ασφαλίσουν το όχημά τους και οι υπόλοιποι έχουν ήδη προχωρήσει στην ασφάλιση του αυτοκινήτου τους.

Πώς λύνεται το πρόβλημα

Τα λάθη προέκυψαν λόγω προβλημάτων που υπήρξαν στη διασταύρωση των στοιχείων που απέστειλαν στο ΥΠΟΙΚ οι ασφαλιστικές εταιρείες και στα συστήματα της εφορίας.

Εάν κάποιος έχει καταθέσει τις πινακίδες του θα πρέπει να μεταβεί στην εφορία για να το αποδείξει.

Από την άλλη πλευρά, όσοι έχουν τα οχήματα ασφαλισμένα, μπορούν να το αποδείξουν εύκολα μέσω μίας βεβαίωσης από την ασφαλιστική εταιρεία με την οποία συνεργάζονται.

Το πρόστιμο και πώς να το αποφύγετε

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα εβδομάδων εάν όχι ημερών η βεβαίωση των προστίμων.

Ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε το πρόστιμο είναι να έχετε ασφαλιστεί πριν από τη βεβαίωσή του από την εφορία.

Ακόμη κι αν πληρωθεί το πρόστιμο, η υποχρέωση για ασφάλιση παραμένει.

Μπορείτε να βρείτε τα οικονομικότερα πακέτα, συγκρίνοντας 21 ασφαλιστικές εταιρείες και να πληρώσετε με την πιστωτική σας κάρτα σε έως και 12 άτοκες δόσεις μέσω του insurancemarket.gr.

Συγκρίνετε σε 1' όλα τα προγράμματα

Τι λέει η απόφαση του ΥΠΟΙΚ

Η διαδικασία του ΥΠΟΙΚ προβλέπει τη διασταύρωση των οχημάτων που ήταν σε κυκλοφορία, παράγεται αρχείο τυχόν ανασφάλιστων οχημάτων και δημιουργείται ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 250 ευρώ.

Το παράβολο δημιουργείται για κάθε ιδιοκτήτη/συνιδιοκτήτη τυχόν ανασφάλιστου οχήματος. Υποχρέωση πληρωμής υφίσταται μόνο για ένα ηλεκτρονικό παράβολο για κάθε όχημα.

Ακολούθως, αποστέλλεται ειδοποιητήρια επιστολή στους ιδιοκτήτες των τυχόν ανασφάλιστων οχημάτων, είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, είτε στην ηλεκτρονική θυρίδα μηνυμάτων TaxisNet, είτε στην τελευταία δηλωθείσα από αυτούς, στη φορολογική διοίκηση, ταχυδρομική διεύθυνση.

Με αυτήν τους ειδοποιεί ότι σε συγκεκριμένη ημερομηνία (ημερομηνία διασταύρωσης) εντοπίσθηκε το όχημά τους ανασφάλιστο και για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν κατά περίπτωση.