A- A+
Στο 0,66% το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων το Μάρτιο - Έπονται νέες μειώσεις
Σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε το Μάρτιο το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια έως και 1 έτος που συνάφθηκαν τον περασμένο μήνα, η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,66% από 0,67% ένα μήνα νωρίτερα και 0,70% στα τέλη του 2016.

Η οριακή αυτή μείωση δεν είναι αποτέλεσμα μεταβολής των επιτοκίων στα προϊόντα ραφιού, αλλά έχει να κάνει με το μίγμα προθεσμιακών παλαιού και νέου χρήματος που κλείστηκαν το Μάρτιο.

Παλαιό vs νέο χρήμα

Σε αυτή τη φάση, η υψηλότερη απόδοση που προσφέρουν οι τράπεζες για χρήματα που βρίσκονταν στο σύστημα έως και τις 23/6/2016 δεν ξεπερνά το 0,65%, με βάση τα επίσημα δελτία των τεσσάρων συστημικών ομίλων.

Αντιθέτως, στις προθεσμιακές καταθέσεις που αφορούν το νέο χρήμα (μετρητά, εμβάσματα από το εξωτερικό, ρευστοποίηση αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων), τα επιτόκια είναι έως και διπλάσια, φτάνοντας έως και το 1,30%.

Εξάλλου, αποδόσεις που σε ετησιοποιημένη βάση φτάνουν έως και το 1,6% προσφέρει η μη συστημική Attica Bank.

Έρχονται μειώσεις

Το επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέα μείωση των επιτοκίων που αφορούν το παλαιό χρήμα, με στόχο να ρίξουν ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού από τους καταθέτες.

Οι περικοπές μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάσουν έως και τις 15 μονάδες βάσης.

Στον αντίποδα, ελκυστικά αναμένεται να παραμείνουν τα επιτόκια που αφορούν το νέο χρήμα, ώστε μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης να υπάρξει προσέλκυση καταθέσεων που βρίσκονται σήμερα εκτός ελληνικού συστήματος.

* Συγκρίνετε σε 1' όλες τις προθεσμιακές καταθέσεις