A- A+
Reuters: Τελευταία ευκαιρία για υψηλή απόδοση εκ του ασφαλούς τα ελληνικά ομόλογα
Σημαντικές ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις, και μάλιστα εκ του ασφαλούς, εντοπίζει το πρακτορείο Reuters στην αγορά των ελληνικών ομολόγων.

Μετά τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, οι αποδόσεις τους κινήθηκαν έντονα πτωτικά και οι τιμές τους ενισχύθηκαν.

Ειδικότερα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων μειώθηκαν περισσότερο από 30 μονάδες βάσης, στο στο 5,728%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Αποδόσεις χωρίς ρίσκο

Τα ελληνικά ομόλογα είναι η τελευταία ευκαιρία των επενδυτών για υψηλές αποδόσεις εκ του ασφαλούς (free ride), «χορηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», σχολιάζει η στήλη Breakingviews του Reuters.

Η Αθήνα σύντομα θα είναι επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, πιέζοντας ανοδικά τις τιμές, την ίδια ώρα που εκείνες των άλλων ομολόγων της ευρωζώνης αρχίζουν να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, αναφέρει το πρακτορείο.

Η επόμενη ώθηση στις τιμές των ομολόγων θα έρθει αν η ΕΚΤ αποφασίσει πως το ελληνικό χρέος είναι αρκετά «καλό», για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αυτό, με τη σειρά του, εξαρτάται από το είδος της αναδιάρθρωσης στο οποίο θα συμφωνήσουν η Ελλάδα και οι πιστωτές.

Η πιθανότητα χρεοκοπίας

Για τους επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα, πάντως, η κάπως αλύγιστη προσέγγιση από την Ευρώπη μπορεί να μην είναι και τελείως καταστροφική, αναφέρει η στήλη.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί κι άλλη διάσωση, αλλά αν της επέτρεπαν να πτωχεύσει, αυτό θα έπληττε πιο σημαντικές χώρες, όπως η Ιταλία, που ακόμη δεν έχουν διαφύγει τον κίνδυνο οι ίδιες.

Οι τρέχουσες αποδόσεις περίπου 6% διαμορφώνουν μια υπερβολικά πεσιμιστική εικόνα, καθώς αντανακλούν 10% πιθανότητα πτώχευσης. Η ΕΚΤ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.