A- A+
Επιτόκια δύο ταχυτήτων στις καταθέσεις μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης
Επιτόκια δύο ταχυτήτων, υψηλότερα για το νέο χρήμα και χαμηλότερα για το παλαιό, προβλέπει η στρατηγική των τραπεζών μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο στόχος τους είναι διττός: Από τη μία πλευρά να μειώσουν το κόστος άντλησης ρευστότητας από τους καταθέτες και από την άλλη να προσελκύσουν καταθέσεις από αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, λογαριασμούς εκτός Ελλάδος και το ...σεντούκι.

Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζουν μειώσεις επιτοκίων στους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, με πρώτη την Τράπεζα Πειραιώς να περικόπτει τις αποδόσεις των προϊόντων της στις 22 Μάϊου.

Μειώσεις στις προθεσμιακές

Προς τα κάτω αναπροσαρμογές αναμένονται και στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς στόχος είναι η μέση απόδοση να πέσει από τα επίπεδα του 0,70% σήμερα στο 0,50%.

Στον αντίποδα, σε υψηλότερα επίπεδα, πάνω από το 1% θα παραμείνουν οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων για το νέο χρήμα, με στόχο να επιστρέψουν καταθέσεις μετά την άρση της αβεβαιότητας που συνεπάγεται το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Οι τράπεζες θα παίξουν «μπάλα» και με τα προγράμματα επιβράβευσης των καρτών τους, ανταμείβοντας τους καταθέτες για τα χρήματα που θα κλειδώσουν σε μία προθεσμιακή.

Διαβάστε επίσης

* Με ενισχυμένο bonus οι προθεσμιακές που πληρώνουν σε είδος - Όλα τα επιτόκια