A- A+
Moody’s: Η Ελλάδα η μόνη χώρα που κινδυνεύει με έξοδο από το ευρώ
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που κινδυνεύει με έξοδο από την Ένωση, σύμφωνα με νέο report της Moody’s. Τι εκτιμούν οι αναλυτές του οίκου.

Ειδικότερα, σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναφέρει ότι «η πιθανότητα εξόδου μιας χώρας – πέραν της Ελλάδας - από την ευρωζώνη παραμένει πολύ χαμηλή, αν και υπάρχει η προοπτική αύξησής της φέτος λόγω της ανόδου των αντιευρπωαίκών κομμάτων στην ΕΕ».

Με βάση το σκεπτικό των οικονομολόγων του οίκου, είναι απίθανο κάποιο από τα κόμματα που υποστηρίζουν την έξοδο από το ευρώ να αποκτήσει επαρκή εκλογική ισχύ.

Η πολιτική ατζέντα

Ωστόσο, σημειώνουν ότι η ρητορική τους θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική ατζέντα στη χώρα μας, ενδεχομένως αποδυναμώνοντας την υποστήριξη για συμμετοχή στην ευρωζώνη.

«Οποιαδήποτε έξοδος χώρας – μέλους από την ευρωζώνη, θα είναι μια υπαρξιακή στιγμή για την ένωση, καθώς θα αποδείξει πως η νομισματική ένωση δεν είναι αμετάκλητη», σημειώνει η Moody’s.

«Το ενιαίο νόμισμα είναι ένα πολιτικό κατασκεύασμα που στηρίζεται στη σταθερή λαϊκή υποστήριξη μεταξύ των κρατών μελών» τονίζει ο οίκος.

Και προσθέτει πως «οποιαδήποτε ένδειξη ότι αυτή η λαϊκή υποστήριξη έχει υποχωρήσει σε βασικά κράτη μέλη, θα μπορούσε να έχει επηρεάσει αρνητικά την λαϊκή στήριξη και σε άλλες χώρες της ένωσης αυξάνοντας τα πιστωτικά ρίσκα».