A- A+
Οι προθεσμιακές καταθέσεις με υψηλότερα επιτόκια από το επίσημο δελτίο των τραπεζών
Μπορεί τα επίσημα δελτία επιτοκίων των τραπεζών να μην δίνουν στους αποταμιευτές πάνω από 0,65%, ωστόσο πολλοί καταθέτες απολαμβάνουν ακόμη υψηλότερες αποδόσεις.

Αυτή τη στιγμή το μέσο κόστος στις προθεσμιακές καταθέσεις για τις τράπεζες κινείται στην περιοχή του 0,70%, παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια στα προγράμματα «ραφιού», όπως αποκαλούνται από τις τράπεζες τα επίσημα προϊόντα, δεν ξεπερνούν το 0,65%, κι αυτό για μεγάλα ποσά.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια έως 1 έτος που συνάφθηκαν το Νοέμβριο διαμορφώθηκε σε 0,71%.

Το αντίστοιχο επιτόκιο στο σύνολο των προθεσμιακών καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη ήταν ακόμη μεγαλύτερο, φτάνοντας το 0,77%.

Οι αποδοτικότερες προθεσμιακές

Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένες καταθέσεις που απευθύνονται σε ειδικό κοινό, οι οποίες προσφέρουν αποδόσεις σημαντικά υψηλότερες από τα επίπεδα του 0,50% - 0,65%.

Πρόκειται για τις ακόλουθες κατηγορίες καταθέσεων:

1) Νέο χρήμα. Κεφάλαια που εισρέουν στο τραπεζικό σύστημα υπό τη μορφή μετρητών, από εμβάσματα εξωτερικού ή από ρευστοποίηση αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων, απολαμβάνουν υψηλότερα επιτόκια.

Στα χρήματα που προέρχονται από τις παραπάνω πηγές οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκια έως και 1,2%, ακόμη και για ποσά της τάξης των 10.000 ευρώ.

2) Υψηλές καταθέσεις. Ακόμη όμως και για το παλαιό χρήμα, οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να προσφέρουν υψηλά επιτόκια για να μην χάσουν τους πελάτες τους.

Συγκεκριμένα, για ποσά τουλάχιστον 100.000 ευρώ οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι μπορούν να δώσουν ακόμη και 1% για να δελεάσουν τους αποταμιευτές.

3) Σύνδεση με προγράμματα επιβράβευσης. Ιδιαίτερα ελκυστικές είναι και οι καταθέσεις που είναι συνδεδεμένες με προγράμματα επιβράβευσης καρτών.

Στην προκειμένη περίπτωση ο καταθέτης εκτός από τους τόκους σε χρήμα που λαμβάνει ανταμείβεται και μέσω των προγραμμάτων επιβράβευσης ...σε είδος.

Δηλαδή λαμβάνει ευρώ ή πόντους που μπορεί να εξαργυρώσει σε αγορές τους, πχ. στο σούπερ μάρκετ ή σε πρατήρια καυσίμων.

Ως αποτέλεσμα η συνολική του απόδοση μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 1%.

4) Online προϊόντα. Από τα επίσημα προγράμματα των τραπεζών, τα πιο ελκυστικά είναι αυτά που ανοίγουν online.

Ανάλογα με την τράπεζα, το άνοιγμα προθεσμιακής κατάθεσης μέσω του e-banking προσφέρει μία επιπλέον απόδοση της τάξης των 5 - 10 μονάδων βάσης.