A- A+
Κίνδυνο bail-in «βλέπει» το ΔΝΤ - 10 δισ. ευρώ ανάγκες αν «στραβώσει» η δουλειά με τα NPLs
Νέες κεφαλαιακές ανάγκες 10 δισ. ευρώ θα προκύψουν για τις ελληνικές τράπεζες εάν δεν καταφέρουν να περιορίσουν το επόμενο διάστημα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις από την Ουάσιγκτον, σε εκθέσεις που κατατέθηκαν προς συζήτηση στο επικείμενο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, γίνεται πρόβλεψη για κεφαλαιακό έλλειμμα της τάξης των 10 δισ. ευρώ εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά για την Ελλάδα.

Επί της ουσίας, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ εκτιμούν ότι εάν η οικονομία δεν ανακάμψει φέτος, ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα παραμείνει στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα μία νέα ανακεφαλαιοποίηση, την τέταρτη από το ξεκίνημα της κρίσης.

Το ενδεχόμενο bail-in

Η αλήθεια είναι ότι εάν οι μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας δεν βελτιωθούν τα επόμενα τρίμηνα, η χώρα δεν θα αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Σε περίπτωση λοιπόν που τα stress tests του 2018 δείξουν ένα έλλειμμα αυτού του μεγέθους, τότε με βάση τους νέους κοινοτικούς κανονισμούς, οι ελληνικές τράπεζες θα διασωθούν με ίδια μέσα, πριν λάβουν κρατική στήριξη.

«Τη νύφη» θα πληρώσουν διαδοχικά οι μέτοχοι, οι πιστωτές και οι ανασφάλιστοι καταθέτες, όσοι δηλαδή διατηρούν πάνω από 100.000 ευρώ ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Τα κακό σενάριο

Στο θέμα είχε αναφερθεί εκτενώς το Moneyonline.gr σε πρόσφατο δημοσίευμά του, κάνοντας λόγο για την κρισιμότητα των επόμενων τριμήνων στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και κατ΄ επέκταση στην ασφάλεια για τις καταθέσεις.

Σε αυτό γινόταν αναφορά στις ανησυχίες των τραπεζιτών για τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές και για το ενδεχόμενο να μην κλείσει εγκαίρως η δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, εάν η ελληνική οικονομία δεν ανακάμψει φέτος, από τη μία πλευρά δυσκολεύει η προσπάθεια περιορισμού των κόκκινων δανείων και από την άλλη δημιουργείται πίεση στα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών ομίλων.

Στο κακό σενάριο, οι ελληνικές τράπεζες θα εισέλθουν στη χρονιά των πανευρωπαϊκών stress tests, του χρόνου, με χαμηλές επιδόσεις.

Ο κίνδυνος των stress tests

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την επιδείνωση των μακροοοικονομικών υποθέσεων που θα υιοθετηθούν στο πλαίσιο της άσκησης που θα διενεργήσει η ΕΚΤ, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κεφαλαιακού ελλείμματος.

Εάν λοιπόν η χώρα δεν έχει ανακτήσει την πρόσβαση, έστω και μερική, στις αγορές έως και του χρόνου και προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress tests, θα κινδυνέψουν οι καταθέσεις.

Για το λόγο αυτό θεωρούν ότι οι τραπεζικές διοικήσεις πως οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι για τον κλάδο και ελπίζουν ότι δε θα χαθεί πολύτιμος χρόνος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.