A- A+
Κατά 2,9 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις το Δεκέμβριο - Γιατί έδειξε μείωση η ΤτΕ
Αύξηση 2,9 δισ. ευρώ σημείωσαν τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων το Δεκέμβριο, διαμορφούμενες στο υψηλότερο επίπεδο από την επιβολή των capital controls.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος η εγχώρια καταθετική βάση μειώθηκε κατά 3,4 δισ. στα 121,38 στο τέλος της περυσινής χρονιάς.

Η πτώση ωστόσο αυτή είναι πλασματική, καθώς από το Δεκέμβριο η στατιστική υπηρεσία της κεντρικής τράπεζας άλλαξε την μεθοδολογία απεικόνισης των μεγεθών, αφαιρώντας από αυτά καταθέσεις ύψους 6,3 δισ. ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στο ΤΕΚΕ.

Υψηλό 18 μηνών

Αν περιληφθούν και αυτά τα ποσά, τότε οι καταθέσεις θα διαμορφώνονταν σε 127,68 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από τον Ιούνιο του 2015.

Ενδεικτικό της βελτίωσης της ρευστότητας των τραπεζών το Δεκέμβριο είναι το γεγονός ότι τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν κατά 944 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, τα υπόλοιπα των καταθέσεων αυξήθηκαν κατά 4,3 δισ. ευρώ την περυσινή χρονιά, εν μέσω περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Βέβαια έκτοτε έχουν ξεκινήσει εκ νέου οι εκροές καταθέσεων, καθώς η αξιολόγηση δεν κλείνει και ο κίνδυνος ενός πιστωτικού γεγονότος όσο πλησιάζουν οι λήξεις ομολόγων του ερχόμενου καλοκαιριού είναι ολοένα και πιο πιθανός.