A- A+
Η εφορία κατάσχει καταθέσεις για την ίδια οφειλή δύο και τρεις φορές - Όπου υπάρχει λογαριασμός!
Κίνδυνο κατάσχεσης με ποσά δύο και τρεις φορές μεγαλύτερα από το ύψος των οφειλών τους στο Δημόσιο, αντιμετωπίζουν όσοι έχουν λογαριασμούς σε πάνω από 1 τράπεζα.

Το τελευταία διάστημα οι περιπτώσεις κατασχετηρίων της εφορίας για ληξιπρόθεσμες οφειλές από τραπεζικούς λογαριασμούς λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας.

Κατασχέσεις από παντού

Σύμφωνα με καταγγελίες που δέχθηκε το Moneyonline.gr, τις οποίες διασταυρώσαμε, σε περιπτώσεις οφειλών προς το Δημόσιο, τα κατασχετήρια εφαρμόζονται ...αδιακρίτως.

Συγκεκριμένα, όταν υπάρχει βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή, το Δημόσιο στέλνει εντολές κατάσχεσης για το ύψος της σε όλες τις τράπεζες.

Όταν λοιπόν γίνεται η κατάσχεση όλου του ποσού από μία τράπεζα, δεν αναιρούνται οι εντολές που έχουν δοθεί στις υπόλοιπες τράπεζες.

Αποτέλεσμα για την ίδια οφειλή, να γίνονται κατασχέσεις καταθέσεων από όλες τις τράπεζες στις οποίες διατηρεί ο φορολογούμενος λογαριασμό.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, οφειλέτης με χρέη 500 ευρώ, εφόσον διατηρεί υπόλοιπα καταθέσεων σε δύο τράπεζες, κινδυνεύει με κατάσχεση 500 ευρώ σε κάθε μία από αυτές.

Η εφορία δηλαδή θα «τραβήξει» 1.000 ευρώ, 500 από κάθε λογαριασμό, καθώς οι εντολές κατάσχεσης «τρέχουν» ταυτόχρονα.

Για να πάρει πίσω ο φορολογούμενος τα χρήματά του, θα πρέπει να μεταβεί στη ΔΟΥ και να υποβάλλει σχετικό αίτημα, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το λάθος που έγινε.

Στη συνέχεια, κι εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό, τα παραπάνω χρήματα που κατασχέθηκαν πιστώνονται εκ νέου στο λογαριασμό του.