A- A+
Ασφαλείς οι καταθέσεις στην Ελλάδα - Φόρος έως 15% στο εξωτερικό
Κλίμα που ευνοεί τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων που έφυγαν από την Ελλάδα δημιουργεί η συμφωνία της ΕΕ για τη χώρα μας, ενώ προωθείται σχέδιο για τη φορολόγηση των καταθέσεων του εξωτερικού.

Μετά την ιστορική απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα στην Ευρωζώνη.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα επανέλθει σύντομα η ηρεμία στα γκισέ, στα οποία επικράτησε πολλές φορές πανικός τους τελευταίους μήνες από τρομοκρατημένους καταθέτες που έσπευδαν να «σηκώσουν» τα χρήματά τους υπό τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Μάλιστα δεν αποκλείουν το επόμενο διάστημα να υπάρξει μία «κατάπαυση πυρός» στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στις προθεσμιακές καταθέσεις, οδηγώντας τα επιτόκια σε επίπεδα που ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και το 5%.

Φόρος στις καταθέσεις στο εξωτερικό

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά και την άρση του τραπεζικού απορρήτου που προώθησε, θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει τους καταθέτες που από το 2009 και αργότερα «φυγάδευσαν» τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, εξετάζεται η επιβολή φόρου που μπορεί να φτάσει έως και το 15% επί της αξίας της κατάθεσης, ενώ θα ελεγχθεί και το «πόθεν έσχες» ώστε να επιβληθούν πρόστιμα όπου προβλέπεται.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες, οι αρμόδιες αρχές καταρτίζουν λίστες φυσικών προσώπων που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν βγάλει στο εξωτερικό περισσότερα από 150.000 ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που τους προσκομίζουν οι τράπεζες.

Πάντως δεν αποκλείεται πριν από την επιβολή φόρων να «τρέξει» κάποιο νέο πρόγραμμα επαναπατρισμού κεφαλαίων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ώστε να υπάρξει εισροή κεφαλαίων.