A- A+
Αλλάζουν οι αντικεμενικές αξίες από το 2017 - Ποιες αλλαγές προωθούνται στον ΕΝΦΙΑ
Στην αλλαγή των αντικειμενικών αξιών με αναδρομική ισχύ από την 1/1/2017 θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών τους επόμενους μήνες. Το «λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα υπολογιστεί με νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα εξισωθούν με τις εμπορικές.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε να επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες, μετά την ακύρωση του ΕΝΦΙΑ από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τέσσερις περιοχές.

Οι αλλαγές στο φόρο

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα γίνει μέχρι και τα μέσα της επόμενης χρονιάς, θα έχει ωστόσο αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Κι αυτό διότι στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις νέες διοικητικά καθοριζόμενες αξίες των ακινήτων.

Βέβαια, ο εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες δε θα πρέπει να αναμένουν σημαντικές μειώσεις στο φόρο, ενώ κάποιοι θα επιβαρυνθούν.

Οι τυχεροί και οι άτυχοι

Ο νέος ΕΝΦΙΑ, εφόσον αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες, θα υπολογιστεί με νέους αυξημένους συντελεστές, ώστε να τα έσοδα να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και την επόμενη χρονιά.

Σίγουροι χαμένοι είναι όσοι διατηρούν αγροτεμάχια, καθώς για πρώτη φορά η αξία τους θα μετρά για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου.

Από την άλλη πλευρά, κερδισμένοι θα βγουν κάποιους από όσους σήμερα, οικονομικά αδύναμους, απολαμβάνουν έκπτωση 50% στο φόρο, καθώς αναμένεται η πλήρης απαλλαγή τους, με βάση κριτήρια που θα καθοριστούν.

Άγνωστο παραμένει αν θα υπάρξει κάποιο μικρό αφορολόγητο όριο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, το οποίο δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 50.000 ευρώ.