A- A+
Έρχεται ρύθμιση για πληρωμή φόρου κληρονομιάς με εκχώρηση ακινήτου
Τη δυνατότητα πληρωμής φόρων κληρονομιάς με εκχώρηση ακινήτου προς το Δημόσιο, θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους.

Τη σχετική προαναγγελία έκανε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο οποίος τόνισε ότι η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί άμεσα.

Η δυνατότητα πληρωμής

Σύμφωνα με αυτήν, θα δίνεται η δυνατότητα εκχώρησης ακινήτων στο δημόσιο, για την πληρωμή φόρου κληρονομιάς.

Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρηθεί η μείωση των αποποιήσεων κληρονομιών, οι οποίες παρουσιάζουν έξαρση το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εκτιμάται η αξία του εκχωρούμενου ακινήτου.

Συμψηφισμοί με μελλοντικούς φόρους

Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, στις περιπτώσεις που ο φόρος κληρονομιάς υπολείπεται της αξίας του ακινήτου, να γίνονται συμψηφισμοί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις του κληρονόμου, όπως ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος.

Για παράδειγμα, θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε αν κάποιος χρωστά 30.000 ευρώ και το ακίνητο που εκχωρείται έχει αξία 50.000 ευρώ, η διαφορά των 20.000 ευρώ να μη χάνεται, αλλά να πιστώνεται στο φορολογούμενων για πληρωμές φόρων στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι η πληρωμή φόρων με ακίνητα έχει νομοθετηθεί από το 2014, ωστόσο ποτέ δεν τέθηκε σε εφαρμογή, καθώς δεν εκδόθηκε η υπουργική απόφαση.