A- A+
Θεσμοθέτηση περιορισμών στην ενοικίαση κατοικιών μέσω Airbnb - Πώς θα φορολογείται
Απαλλαγή από ΦΠΑ, φόρος 5% υπέρ του Δημοσίου και φόρο εισοδήματος ενοικίων θα πληρώνουν όσοι μισθώνουν τις κατοικίες τους μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb.

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοσχέδιο μέσω του οποίου θα νομιμοποιήσει την ενοικίαση κατοικιών για βραχυπρόθεσμο διάστημα, καθορίζοντας τους φόρους που θα πρέπει να πληρώνονται και βάζοντας περιορισμούς.

Οι περιορισμοί

Σύμφωνα με αυτούς, για να μπορεί ένα ακίνητο να ενοικιαστεί με την υπό εξέταση μέθοδο θα πρέπει να είναι διαμέρισμα ή μονοκατοικία, να διαθέτει όλες τις νόμιμες άδειες, το εμβαδόν του να ξεπερνά τα 9 τ.μ. και να διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση.

Τα ακίνητα πρέπει να μισθώνονται επιπλωμένα, αλλά χωρίς πρόσθετες υπηρεσίες εκτός από την παροχή κλινοσκεπασμάτων.

Επιπλέον, το ακίνητο θα πρέπει να μισθώνεται από φυσικό πρόσωπο, το οποίο υποχρεούται να είναι εγγεγραμμένο στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων», το οποίο θα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.

Δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ

Επιπλέον, ανά ΑΦΜ θα είναι δυνατή η μίσθωση έως δύο ακινήτων.

Η διάρκεια της μίσθωσης δεν μπορεί να ξεπερνά συνολικά τις 90 μέρες κάθε χρόνο, ενώ στα νησιά κάτω των 100.000 κατοίκων η μέγιστη διάρκεια μίσθωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 40 μέρες τον χρόνο.

Σε περίπτωση που ο εκμισθωτής ή ο υπεκμισθωτής δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων ή μισθώσουν περισσότερα από 2 ακίνητα, προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 50.000 ευρώ.

Οι φόροι

Το υπουργείο Οικονομικών θεσμοθετηθεί επίσης την επιβολή συγκεκριμένης φορολογίας για αυτές τις μισθώσεις.

Συγκεκριμένα:

- Επιβάλλεται «Φόρος Βραχυχρόνιας Διαμονής» 5% ανά διανυκτέρευση με απόδοσή του ανά τρίμηνο στην εφορία

- Τα έσοδα από τις συγκεκριμένες μισθώσεις θα φορολογούνται ως εισόδημα από ενοίκια, με τους εκάστοτε συντελεστές που ισχύουν και στις μακροχρόνιες μισθώσεις

- Προβλέπεται απαλλαγή από τον ΦΠΑ