A- A+
«Κούρεμα» δανείων με εφάπαξ πρόωρη αποπληρωμή τους εξετάζουν οι τράπεζες
Επιλογή στους δανειολήπτες να εξοφλήσουν το δάνειό τους με έκπτωση, εφόσον η καταβολή γίνει σε μία δόση σε μετρητά, θα δίνουν οι τράπεζες στους πελάτες τους.

Πρόκειται για μία επιλογή που δε θα δίνεται σε όλους, αλλά μόνο σε όσους έχουν πραγματική οικονομική αδυναμία και μη επαρκείς εξασφαλίσεις για το σύνολο της οφειλής.

Από την άλλη πλευρά, όσοι μπορούν να πληρώσουν τη μηνιαία δόση τους, βάση των εισοδημάτων τους, συμπεριλαμβανομένων και των στρατηγικών κακοπληρωτών, δε θα έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Το ύψος του «κουρέματος»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», μπορεί για ένα χρέος από καταναλωτικό δάνειο της τάξης των 10.000 ευρώ να κληθεί ο δανειολήπτης να πληρώσει εφάπαξ τις 2.000 και η τράπεζα να χαρίσει το υπόλοιπο των 8.000 ευρώ.

Αυτό συμφέρει την τράπεζα, καθώς η άλλη επιλογή είναι να πωλήσει το δάνειο σε κάποιο fund παίρνοντας 700 ως 1.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, μεγάλες αναμένονται οι εκπτώσεις και για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, καθώς και εκεί τα funds κάνουν προσφορές της τάξης των 20 ως 50 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου, ανάλογα με την αξία του ακινήτου.

Οι τραπεζίτες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο -πέρα από τα funds- να προτείνουν εξαγορά του στεγαστικού δανείου και σε ιδιώτες, χωρίς όμως να προσδιορίζουν την ακριβή τιμή και τις προϋποθέσεις, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι περίπλοκο και θα εξετάζεται «αλά καρτ».