A- A+
Επιστροφή ΦΠΑ σε όσους πληρώνουν με κάρτα σε ύποπτους για φοροδιαφυγή υπόσχεται η ΝΔ
Επιστροφή του ΦΠΑ για πληρωμές με κάρτα σε κλάδους που ανθεί η φοροδιαφυγή, υπόσχεται η Νέα Δημοκρατία, ως κίνητρο για το κόψιμο αποδείξεων.

Η επιστροφή αυτή, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε την Τρίτη, δε θα αφορά αγορές σούπερ μάρκετ, αλλά σε συναλλαγές για ιατρικές, νομικές υπηρεσίες ή υδραυλικές κ.λπ.

Οι αντιπροτάσεις αυτές έρχονται στον απόηχο της αναμενόμενης κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, το οποίο καθιερώνει σημαντικά κίνητρα για χρήση πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές.

Η πρόταση της ΝΔ

Αναλυτικότερα, το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πάταξη της φοροδιαφυγής με την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές, προβλέπει τα εξής:

- Επιστροφή αναλογούντος ΦΠΑ για συναλλαγές, σε τομείς που ανθεί η φοροαπαλλαγή.

- Σύνδεση της έκπτωσης φόρου με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Το αφορολόγητο να συναρτάται με τις δαπάνες που έχουν γίνει με ηλεκτρονικές πληρωμές.

- Λοταρία αποδείξεων, όλοι οι συμμετέχοντες θα μπορούν να διεκδικήσουν αυτοκίνητο ή σπίτι.

Μείωση ορίου για μετρητά

Από εκεί και πέρα, προτείνει τις ακόλουθες αλλαγές στο καθεστώς πληρωμών:

- Υποχρεωτική διάθεση τερματικών POS σε όλες τις επιχειρήσεις.

- Μείωση του ορίου χρήσης μετρητών. Άμεσο όριο τα 500 ευρώ με προοπτική περαιτέρω μείωσης, ενώ σήμερα είναι 1.500 ευρώ.

- Υποχρεωτική καθιέρωση ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις επιχειρήσεις. Στόχος η καθολική καθιέρωση σε τρία χρόνια για τις μεγάλες επιχειρήσεις και σταδιακά για τις μικρότερες και τα ατομικά επαγγέλματα.

- Υποχρεωτική καθιέρωση για προμηθευτές Δημοσίου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Υποχρεωτική καταβολή μισθοδοσίας ηλεκτρονικά.

- Θεσμοθέτηση ενός ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, που θα είναι μερικώς ακατάσχετος. Αυτός θα τροφοδοτεί συγκεκριμένες δαπάνες της εταιρείας, όπως η μισθοδοσία.

- Μείωση των χρεώσεων των τραπεζικών συναλλαγών