A- A+
Τα δίνουν όλα για να ζητάμε αποδείξεις - Κίνητρα ακόμη και στις πληρωμές με μετρητά!
Έτοιμο είναι το νομοσχέδιο που θα καθιερώνει κίνητρα για την χρήση των καρτών στις καθημερινές αγορές. Πώς θα πριμοδοτούνται όλες οι αγορές με απόδειξη.

Με τη νέα νομοθεσία θα είναι υποχρεωτική η παροχή στον πελάτη, από όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, της δυνατότητας πληρωμής με κάρτα.

Από εκεί και πέρα, το καινούριο στοιχείο είναι ότι το ΥΠΟΙΚ θα δίνει κίνητρα και για όσους πληρώνουν με μετρητά, ζητούν όμως τη χάρτινη απόδειξη.

Η επιβράβευση θα γίνεται με τη συμμετοχή και αυτών στις κληρώσεις που διενεργούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα κίνητρα

Αναλυτικότερα, οι καταναλωτές, εφόσον χρησιμοποιούν την κάρτα τους, θα κερδίζουν τα εξής:

1) Αφορολόγητο όριο

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό του ετήσιου εισοδήματός τους με δαπάνες μέσω καρτών ή e-banking για να κατοχυρώνουν την ετήσια έκπτωση φόρου, που θα κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ.

Το ύψος των δαπανών που θα πρέπει να εμφανίζεται ότι πληρώνεται με κάρτα, υπολογίζεται ως ποσοστό επί του ετήσιου εισοδήματος. Συγκεκριμένα:

  • Εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ 10%
  • Εισοδήματα 10.000 - 20.000 ευρώ 15%
  • Εισοδήματα 20.000 - 40.000 ευρώ 20%
  • Πάνω από 40.000 ευρώ 30%

Στις δαπάνες που αναγνωρίζονται για την έκπτωση φόρου περιλαμβάνονται όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών.

Δηλαδή ακόμη και αγορές σε σούπερ μάρκετ, πληρωμές ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, τόκων από στεγαστικά δάνεια, ασφαλίστρων, διδάκτρων, κοινοχρήστων.

Θα εξαιρούνται οι μεταφορές ποσών σε άλλα πρόσωπα και τα εμβάσματα.

Από την υποχρέωση κάλυψης ποσοστού του ετησίου εισοδήματος με «πλαστικό» ή «ηλεκτρονικό» χρήμα εξαιρούνται οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που ζουν σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω από 3.000 κατοίκους και σε ορεινές περιοχές πάνω από ένα συγκεκριμένο υψόμετρο.

2) Δωρεάν ψώνια

Κάθε ημέρα σε 50 πελάτες καταστημάτων σε όλη τη χώρα, που χρησιμοποιούν κάρτες στις συναλλαγές του, θα δίνεται η δυνατότητα να αγοράσουν δωρεάν τα προϊόντα που επιθυμούν, μέσω κλήρωσης.

Οταν ο πελάτης θα ζητά και θα λαμβάνει απόδειξη, θα μετέχει αυτόματα στην κλήρωση.

Ο τυχερός θα βλέπει πάνω στην απόδειξη ένα τυπωμένο μήνυμα με το οποίο θα ενημερώνεται ότι δεν απαιτείται να πληρώσει τα αγαθά που αγόρασε. Παραμένει άγνωστο μέχρι ποιο ποσό θα παρέχεται το δικαίωμα των δωρεάν αγορών.

3) Δώρο αυτοκίνητα - ακίνητα

Ολες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές για αγορές με «πλαστικό» χρήμα ή με μετρητά, θα μετέχουν σε μηνιαίες κληρώσεις με έπαθλο αυτοκίνητα, από το «στοκ» των κατασχεθέντων στον ΟΔΔΥ.

Επιπλέον, θα κληρώνεται κατά πάσα πιθανότητα ένα ακίνητο κάθε χρόνο, με πληρωμένο μάλιστα τον ΕΝΦΙΑ για κάποια χρόνια.

Τόσο τα δωρεάν ψώνια, όσοι και οι κληρώσεις, θα ισχύουν για όλους, τόσο για μισθωτούς - συνταξιούχους, όσο και για ελεύθερους επαγγελματίες, για πληρωμές με κάρτα ή μετρητά.

Αρκεί να έχει φυλαχθεί η χάρτινη απόδειξη της συναλλαγής.