A- A+
Συμφώνησαν Γερμανία και Γαλλία ενόψει της Συνόδου Κορυφής - Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες
Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, από την οποία θα εξαρτηθούν οι πιέσεις που θα ασκηθούν στις τράπεζες. Οι επιπτώσεις στις καταθέσεις.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Ολες οι προθεσμιακές καταθέσεις ΕΔΩ
Από την Τετάρτη το βράδυ μετά από μία μαραθώρια συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, φαίνεται πως έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Αν και δεν έχει ακόμη διαρρεύσει το περιεχόμενό της, εκτιμάται ότι στο νέο χρηματοδοτικό πακέτο θα υπάρχει και συμμετοχή των ιδιωτών.

Εφόσον η εκτίμηση αυτή επαληθευτεί, οι διεθνής οίκοι αξιολόγησης (Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch) αναμένεται να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στη βαθμίδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Οι επιπτώσεις για τις τράπεζες

Οι παραπάνω εξελίξεις θα σημάνουν τις εξής συνέπειες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα:

- Τίθεται εν αμφιβόλω η συνέχιση της χρηματοδότησής του από την ΕΚΤ, καθώς με τους τρέχοντες κανονισμούς δεν θα δέχεται ελληνικούς τίτλους ως εγγύηση λόγω της υποβάθμισης της χώρας σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας»

- Οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν ζημιές, καθώς στα χαρτοφυλάκιά τους έχουν μεγάλες ποσότητες ελληνικών ομολόγων. Το μέγεθος των απωλειών θα εξαρτηθεί από τη λύση που θα προωθηθεί.

Η στήριξη του συστήματος

Ωστόσο εκτιμάται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η ΕΕ δεν θα αφήσουν τις ελληνικές τράπεζες χωρίς στήριξη.

Εάν η ΕΚΤ σταματήσει τη χρηματοδότηση προς τις τράπεζες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα χρονικό διάστημα ένας έκτακτος μηχανισμός στήριξης από την Τράπεζα της Ελλάδος, που μπορεί να καλύψει προσωρινά τη ρευστότητα του συστήματος.

Από την άλλη πλευρά, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η λύση που θα αποφασιστεί σε επίπεδο ΕΕ συνεπάγεται αυξημένες ζημιές για τις ελληνικές τράπεζες, οι απώλειες μπορούν να αντισταθμιστούν είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έχει συσταθεί για αυτό το σκοπό ή με την πώληση περιουσιακών τους στοιχείων, τα οποία επαρκούν για να καλύψουν πολύ μεγάλες υποαξίες.

Ο πραγματικός κίνδυνος για τις καταθέσεις

Με δεδομένο ότι δεν τίθεται θέμα κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τη λύση που θα αποφασιστεί για το χρέος, ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τους ίδιους τους καταθέτες.

Δηλαδή, θέμα με τις καταθέσεις θα προκύψει μόνον αν οι αποταμιευτές σπεύσουν να κάνουν μαζικές αναλήψεις και αναγκάσουν τις τράπεζες να θέσουν πλαφόν στο ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων.