A- A+
Ξεκινούν τη λειτουργία τους τον Ιανουάριο ΚΕΠ για δανειολήπτες - Οι υπηρεσίες
Τον Ιανουάριο αναμένεται να λειτουργήσουν τα 30 Κέντρα Ενημέρωσης-Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ). Τι υπηρεσίες θα παρέχουν.

Το κάθε κέντρο θα απασχολεί τουλάχιστον τέσσερα εξειδικευμένα στελέχη (πτυχίο Νομικής, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών κ.λπ.) και η πρόσληψή τους θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ.

Οι υπηρεσίες

Θα παρέχονται «συμβουλευτικές υπηρεσίες (οικονομικής και νομικής φύσεως) και ενημέρωση των πολιτών για θέματα διαχείρισης οφειλών εξυπηρετούμενων ή μη ιδιωτικών δανείων».

Πιο συγκεκριμένα ο ρόλος τους είναι να:

- Ενημερώνουν τους δανειολήπτες ως προς τα δικαιώματά τους σε σχέση με τις οφειλές τους προς τα χρηματιπιστωτικά ιδρύματα, εξυπηρετούμενων ή μη ιδιωτικών δανείων.

- Παρέχουν στους δανειολήπτες συμβουλές διαχείρισης των δανειακών τους υποχρεώσεων λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ατομικές συνθήκες - ιδιότητες (ζητήματα υγείας, ανεργίας, κ.ά.).

- Μεσολαβούν, κατόπιν αιτήσεων των δανειοληπτών, και να συνδιαλέγονται με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία ρύθμισης διακανονισμού της πληρωμής των οφειλών των αιτούντων από εξυπηρετούμενα ή μη ιδιωτικά δάνεια.

- Παρακολουθούν και παρεμβαίνουν, κατόπιν αιτήσεως των δανειοληπτών, για λογαριασμό τους ώστε να προσαρμόζουν ή να τροποποιούν τις συμφωνίες σε περίπτωση νέων δεδομένων για τον δανειολήπτη που ανατρέπουν τον αρχικό σχεδιασμό της αποπληρωμής.

- Υποστηρίζουν και καθοδηγούν τους δανειολήπτες στην κατάρτιση οικογενειακών και ατομικών προϋπολογισμών που βοηθούν στην τήρηση των συμφωνηθέντων με τις τράπεζες ρυθμίσεων - διακανονισμών πληρωμής και οφειλών τους.

- Παρέχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική στους οφειλέτες που υπάγονται στον Κώδικα Δεοντολογίας για την Εξωδικαστική Επίλυση Διαφοράς.

- Ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που στοχεύουν στην καλλιέργεια συνετής καταναλωτικής συμπεριφοράς και κουλτούρας συνεργασίας.

- Πληροφόρησης που στοχεύει στην έγκαιρη παρέμβαση για άτομα ευάλωτα στην υπερχρέωση λόγω οικονομικών παραγόντων όσο και για άτομα που αντιμετωπίζουν ξαφνικές δυσχέρειες.

- Εκπαίδευσης και στοχευμένης επιμόρφωσης που στοχεύουν στη γενική και ειδική πρόληψη αντίστοιχα.

- Υποστήριξης που αφορά και την παροχή συμβουλών για τη διαχείριση χρεών στο πλαίσιο αιτήματος του ενδιαφερομένου.

Οι περιοχές

Τα ΚΕΥΔ θα λειτουργήσουν στις ακόλουθες περιοχές:

  • Τρία στον κεντρικό τομέα Αττικής

Δύο στον βόρειο τομέα Αθηνών
Τρία στη Θεσσαλονίκη

  • Από ένα κέντρο σε:

Δυτικό τομέα Αθηνών
Νότιο τομέα Αθηνών
Ανατολική Αττική
Δυτική Αττική
Πειραιά
Έβρο
Καβάλα
Ημαθία
Σέρρες
Κοζάνη
Ιωάννινα
Λάρισα
Μαγνησία
Εύβοια
Αχαΐα
Αιτωλοακαρνανία
Κόρινθο
Μεσσηνία
Ρόδο
Ηράκλειο
Χανιά