A- A+
Τρίμηνα έντοκα σε ιδιώτες με απόδοση άνω του 4,50%
Σε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας προχωρά το ελληνικό δημόσιο την Τρίτη, δίνοντας τη δυνατότητα και σε ιδιώτες επενδυτές να τα αποκτήσουν αφορολόγητα μέσω δημόσιας εγγραφής.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Ολες οι προθεσμιακές καταθέσεις ΕΔΩ
Στην αντίστοιχη έκδοση εντόκων που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο μήνα, το ετησιοποιημένο επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,62%, ενώ τώρα εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 4,50%.

Η δημοπρασία των εντόκων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Ιουλίου 2011, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές θα μπορούν να τα αποκτήσουν μέσω χρηματιστηριακών εταιρειών και τραπεζών από τις Ιουλίου έως και τις 20 Ιουλίου 2011.

Το μέγιστο επιτρεπτό ποσό επένδυσης ανά φυσικό πρόσωπο έχει οριστεί στα 15.000 ευρώ, ενώ αν τα έντοκα διακρατηθούν έως και τη λήξη τους, δε θα επιβληθεί κανένας φόρος.

Δύο τρόποι για το αφορολόγητο

Αναλυτικότερα, η αφορολόγητη απόδοση ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι τα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους και αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 Ευρώ.

Περίοδος εγγραφών: Από Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011 έως και Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011.

2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες.

Επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Αϋλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του ΣΤΑ.

Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και ο ΑΦΜ.