A- A+
Τι σημαίνει η επιλεκτική χρεοκοπία για τις ελληνικές καταθέσεις
Η φράση «επιλεκτική χρεοκοπία» μπήκε ξαφνικά στην καθημερινότητά μας. Έως τώρα δεν έχουν προκληθεί σημαντικές εκροές στις καταθέσεις. Ωστόσο χρειάζεται ψυχραιμία, σωστή ενημέρωση και όχι πανικός.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Ολες οι προθεσμιακές καταθέσεις ΕΔΩ
Το Moneyonline.gr συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για τους κινδύνους που υπάρχουν για τις καταθέσεις στις τράπεζες.

Ερωτήσεις και Απαντήσεις

- Τι σημαίνει επιλεκτική χρεοκοπία;

Πρόκειται για τη βαθμολογία που δίνουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητα μίας χώρας.

Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός δίνεται όταν μία χώρα δεν αποπληρώνει μέρος των ομολόγων που έχει εκδώσει.

Μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών την Πέμπτη 21/7, είναι πιθανό οι διεθνείς οίκοι αξοιλόγησης να προχωρήσουν στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας στη βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

- Θα υπάρξει στάση πληρωμών από το κράτος;

Η επιλεκτική χρεοκοπία δεν συνεπάγεται στάση πληρωμών για το δημόσιο, αφού σχετίζεται μόνο με τον τρόπο εξόφλησης των δανειστών του δημοσίου, που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν.

Για να υπάρξει στάση πληρωμών θα πρέπει να διακοπεί το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας από την τρόικα, η οποία μέχρι σήμερα καλύπτει τα ελλείμματα του ελληνικού δημοσίου.

Άρα η επιλεκτική χρεοκοπία απλώς ζημιώνει τους κατόχους ελληνικών ομολόγων, που έχουν εκδοθεί τα προηγούμενα χρόνια και δεν σχετίζονται με τις άλλες υποχρεώσεις του δημοσίου.

- Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες;

Πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να προκύψει τόσο από το γεγονός ότι έχουν στην κατοχή τους ομόλογα που δεν θα αποπληρωθούν στην ώρα τους, όσο και από το γεγονός ότι με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα σταματήσει να τις χρηματοδοτεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα τόσο στο θέμα της ρευστότητας, με τη στήριξη της ΕΚΤ, όσο και στο ζήτημα των ιδίων κεφαλαίων τους, τα οποία αν χρειαστούν ενίσχυση θα την έχουν από το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος θα κυμανθούν μεταξύ 5 - 7 δισ. ευρώ, ποσό που είναι απολύτως διαχειρίσιμο.

Ως εκ τούτου οι ελληνικές καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς.

- Για πόσο θα κρατήσει η επιλεκτική χρεοκοπία;

Η αλλαγή του χαρακτηρισμού επιλεκτική χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης μπορεί να γίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στην Ουρουγουάη για παράδειγμα, οι οίκοι αξιολόγησης πήραν πίσω την αξιολόγηση μέσα σε 17 ημέρες.


Δείτε τι έγραφε το Moneyonline.gr πριν από μία εβδομάδα. Το συμπέρασμα είναι ακριβώς το ίδιο και σήμερα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης:

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

Εκτιμούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα στηριχθούν είτε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή από την Τράπεζα της Ελλάδος στο θέμα της ρευστότητας, σε περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Στήριξη θα υπάρξει κατά τη γνώμη μας και για την κεφαλαιακή επάρκεια του συστήματος, αν καταγραφούν ζημιές στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων των ελληνικών τραπεζών.

Συμπερασματικά, ο μόνος κίνδυνος για να υπάρξει πρόβλημα με τις καταθέσεις είναι να προκληθεί πανικός στα γκισέ, οδηγώντας σε μαζικές αναλήψεις.