A- A+
Εκτός νόμου Κατσέλη οι οφειλές προς ασφαλιστικά Ταμεία - Ρύθμισή τους σημαίνει απώλεια σύνταξης
Στον αποκλεισμό των οφειλών προς ασφαλιστικά Ταμεία από τις διατάξεις του Ν. Κατσέλη προχωρούν έως τώρα τα αρμόδια δικαστήρια, κρίνοντας πως κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό.

Ο λόγος γίνεται για περιπτώσεις ιδιωτών με χρέη προς ιδιώτες, οι οποίοι έχουν ζητήσει τη δικαστική συνδρομή για τη ρύθμιση των οφειλών τους, οι οποίες περιλαμβάνουν και χρέη προς τα Ταμεία τους.

Οι αποφάσεις

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή» αναφέρεται ότι αν υπάρχουν τέτοιου είδους χρέη, και ρυθμιστούν, αυτόματα ο ασφαλισμένος χάνει συνταξιοδοτικό χρόνο.

Είτε στην περίπτωση που γίνει «κούρεμα» στην οφειλή του, είτε εάν ρυθμιστεί το χρέος, πχ. εξόφλησή του σε δόσεις. Γι.' αυτό στις έως τώρα αποφάσεις αποκλείονται όσοι έχουν τέτοιες οφειλές.

Το βασικό επιχείρημα των δικαστών είναι ότι μια πιθανή διαγραφή χρεών ή έστω ρύθμιση σε βάθος χρόνου και σε πολλές δόσεις στερεί από τον οφειλέτη ασφαλιστικό χρόνο και κατά συνέπεια του κλείνει την πόρτα προς τη συνταξιοδότηση.

Στο πλαίσιο αυτό, τα δικαστήρια απορρίπτουν αιτήματα ρύθμισης οφειλών κατά τις διατάξεις του ν. 3869/2010 που έμεινε γνωστός ως νόμος Κατσέλη.