A- A+
Eurobank: Από τι θα εξαρτηθεί η άρση των capital controls - Έως 20 δισ. ευρώ στο στρώμα
Να σχεδιάσει έναν οδικό χάρτη για τη βελτίωση του κλίματος, η οποία με τη σειρά θα οδηγήσει στην άρση των capital controls, καλεί η Eurobank την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της, η χρονική διάρκεια της διαδικασίας σταδιακής άρσης των υφιστάμενων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων της Ελλάδας θα εξαρτηθεί κυρίως από:

Πρώτον, την επιτυχή ολοκλήρωση των επόμενων αξιολογήσεων του 3ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής.

Αυτό θα έχει θετικές συνέπειες σε ότι αφορά:

  • Στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της οικονομίας και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος,
  • Στην ομαλή αποδέσμευση των επόμενων δόσεων του προγράμματος
  • Σην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους (σε μεσο-μακροπρόθεσμη βάση),

Δεύτερον, τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας, και

Τρίτον, την απουσία σημαντικών επιδράσεων από εξωγενείς παράγοντες (όπως πχ το Brexit, το μεταναστευτικό και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία).

Επιστροφή καταθέσεων

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν τάσεις σταθεροποίησης μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι καταθέσεις τον Ιούνιο του 2016 αυξήθηκαν κατά περίπου €1,0 δις (+0,9%) σε μηνιαία βάση και κατά €1,9 δις (+1,6%) σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015 (τον πρώτο μήνα εφαρμογής των περιορισμών).

Επιπροσθέτως, υπολογίζεται ότι χαρτονομίσματα συνολικής αξίας €4 δις περίπου έχουν επιστρέψει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους 12 μήνες.

15 - 20 δισ. ευρώ στο στρώμα

Όπως αναφέρει η Eurobank, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η συνολική υπερβάλλουσα ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων που παραμένει εκτός τραπεζικού συστήματος (δηλαδή «κάτω από τα στρώματα») ανέρχεται σε €15-20δις.

Και προσθέτει πως υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η ρευστότητα αυτή θα μπορούσε να επιστέψει σχετικά άμεσα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα αν και αυτό θα απαιτούσε την περεταίρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος και του αισθήματος εμπιστοσύνης των καταθετών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η πρόσφατη εμπειρία της Κύπρου, της πρώτης οικονομίας στην ΟΝΕ που εισήγαγε περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων το Μάρτιο του 2013 (και τους απέσυρε εξ ολοκλήρου μετά από μόλις δύο χρόνια), θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό για την Ελλάδα.