A- A+
Χαλάρωσαν τα capital controls: Τι άλλαξε και ποια αιτήματα «κόπηκαν» από την ΕΚΤ
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδας της Κυβερνήσεως την Παρασκευή, το πολυπόθητο ΦΕΚ για τη χαλάρωση των capital controls, 5 μήνες μετά την τελευταία προσαρμογή τους.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) τίθονται από την ερχόμενη εβδομάδα σε εφαρμογή τα νέα ηπιότερα μέτρα ως προς την κίνηση κεφαλαίων μέσω ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Από τις σημαντικότερες αλλαγές που πέρασαν είναι η ανάληψη στο 100% όλων των μετρητών που κατατίθενται από εδώ και στο εξής σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Το αποκαλούμενο και νέο χρήμα.

Παράλληλα, οι καταθέτες θα μπορούν από ΑΤΜ να «σηκώνουν» ανά δύο εβδομάδες έως 840 ευρώ έναντι 420 ευρώ ανά εβδομάδα προηγουμένως.

Τι κόπηκε

Ωστόσο η ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διεύρυνση του αριθμού των e-shops στο εξωτερικό, στα οποία μπορούν να γίνουν αγορές με κάρτες εκδόσεως ελληνικών τραπεζών.

Επιπλέον δεν έκανε δεκτό το αίτημα για την αύξηση των ορίων για την πραγματοποίηση εισαγωγών από τις ελληνικές επιχειρήσεις με την αποστολή εμβασμάτων από την Ελλάδα.

Τέλος, για το νέο χρήμα απελευθερώθηκαν μόνο οι αναλήψεις. Τα χρήματα δεν θα μπορούν να αποσταλούν στο εξωτερικό ή να επενδυθούν εκτός Ελλάδος.

Ελεύθερες αναλήψεις

Ως προς το νέο χρήμα, όπως προαναφέρθηκε, έγιναν κάποιες ...εκπτώσεις.

Φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορούν να «σηκώσουν» το σύνολο των χρημάτων που καταθέτουν στους λογαριασμούς τους, σε αντίθεση με το παλαιό χρήμα, για το οποίο συνεχίζουν να ισχύουν οι προϋπάρχοντες περιορισμοί.

Ωστόσο, ισχύουν δύο περιοριστικοί κανόνες:

Πρώτον, οι αναλήψεις δεν θα μπορούν να γίνονται από τα ΑΤΜ, αλλά από το γκισέ των καταστημάτων. Αυτό είναι απαραίτητο για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ροής των χαρτονομισμάτων.

Αντιθέτως, στα ΑΤΜs, τόσο για το παλαιό χρήμα, όσο και για το «φρέσκο», θα ισχύει το όριο των 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες έναντι εβδομαδιαίας ανάληψης 420 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα.

Δεύτερον, όσοι καταθέτουν μετρητά δεν θα αποκτούν επενδυτικό δικαίωμα. Δηλαδή δεν μπορούν να τα επενδύσουν στο εξωτερικό ή να τα αποστείλουν με έμβασμα σε λογαριασμό τους εκτός Ελλάδος.

Όλες οι αλλαγές

Συνοπτικά, οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ, προβλέπουν τα εξής:

- Σωρευτική ανάληψη του εβδομαδιαίου ορίου των 420 ευρώ ανά δύο εβδομάδες. Δηλαδή, με μία κίνηση από το ΑΤΜ ο καταθέτης θα μπορεί να σηκώνει μέσα σε διάστημα 14 ημερών, έως 840 ευρώ.

- Δυνατότητα πρόωρης, μερικής ή ολικής εξόφλησης δανείου, χωρίς κανένα περιορισμό.

- Αναλήψεις μετρητών έως και το 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά.

- Ανάληψη μετρητών, έως του ποσοστού 30% έναντι 10% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, μεταφέρονται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς στην Ελλάδα.

- Άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών -σπουδαστών ERASMUS.

- Άνοιγμα λογαριασμού σε συνταξιούχους που είναι κάτοικοι εξωτερικού, για την καταβολή της σύνταξής τους στην Ελλάδα.

- Πληρωμές συντάξεων και προνομιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος.

Η ΕΚΤ απέρριψε τις δύο αλλαγές, καθώς χρειάζεται περισσότερο χρόνο για το τεστάρισμα της αγοράς μετά την εφαρμογή του νέου καθεστώτος, ώστε σε δεύτερο χρόνο να επανεκτιμήσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών δεν θα υπάρξει νέο συμπληρωματικό ΦΕΚ. Ως εκ τούτου οι επόμενες τροποποιήσεις αναμένονται το φθινόπωρο.