A- A+
Ποιοι επιβαρύνονται περισσότερο από τη νέα αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ - Αναλυτικός πίνακας
Νέες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις, νέα βάρη για τα νοικοκυριά και ακριβότερα δάνεια φέρνει μοιραία η δεύτερη αύξηση, εντός του 2011, του βασικού επιτοκίου από την Ε.Κ.Τ κατά 0,25%.

H Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων Ελλάδος (ΕΣΕΕ) εκτιμά ότι οι έως τώρα επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις αυξήσεις της ΕΚΤ διαμορφώνονται στα 1,27 δισ. ευρώ.

Εάν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών για άλλη μια αντίστοιχη αύξηση μέχρι τέλος του χρόνου, το βασικό επιτόκιο θα φτάσει στα επίπεδα του 1,75%.

Πιθανό το 2% μέσα στο 2011

Το ενδεχόμενο να διπλασιαστεί στο 2% θα εξαρτηθεί από τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες δυστυχώς αυξάνονται συνεχώς, με τον παγκόσμιο πληθωρισμό να προβλέπεται για το 2011 στο 4%.

Αντίστοιχα, με την αύξηση του επιτοκίου της Ε.Κ.Τ στο 1,50% στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών κινούνται και τα επιτόκια Euribor, με το δείκτη του 3μήνου να έχει ήδη ξεπεράσει το 1,58%.

Με τον τρόπο αυτό επιβαρύνονται σημαντικά τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, διαμορφώνοντας το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων υψηλότερα του 12% και των επιχειρηματικών πολύ ακριβότερα του 6%.

Πόσα χρωστούν οι Έλληνες

Ο ιδιωτικός δανεισμός το Μάιο του 2011 διαμορφώθηκε στα 253,19 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν δανειστεί 120,93 δις ευρώ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές εταιρίες 16,03 δισ. ευρώ και τέλος τα νοικοκυριά 116,23 δισ. ευρώ.

Από την ΕΣΕΕ υπολογίζεται ότι κάθε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%, θα επιβαρύνει μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις με 342 εκατ. ευρώ, ενώ η ετήσια αύξηση μέχρι σήμερα δημιουργεί μια επιπλέον επιβάρυνση κατά 685 εκατ. ευρώ.

Εάν επιβεβαιωθεί το «κακό» σενάριο μιας ακόμη αύξησης του επιτοκίου κατά 0,25% εντός του 2011, τότε η επιβάρυνση θα τριπλασιαστεί αγγίζοντας το 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών υπολογίζεται αρχικά στα 581 εκατ. ευρώ και στην περίπτωση του εκτιμώμενου σεναρίου, η ετήσια επιβάρυνση θα φτάσει συνολικά τα 872 εκατ. ευρώ.

Ακριβότερο το χρήμα

Η ΕΣΕΕ τονίζει ότι το νέο αυτό πλήγμα στην αγορά σηματοδοτεί μια νέα εποχή ακριβότερου χρήματος.

Την επιβάρυνση των εξαντλημένων επιχειρήσεων και τη μείωση της κατανάλωσης λόγω αύξησης των δόσεων των νοικοκυριών, έρχεται να συμπληρώσει η επιδείνωση της ήδη τραγικής κατάστασης έλλειψης ρευστότητας, αφού οι χορηγήσεις νέων δανείων, εκτός από σπάνιες θα είναι κατά πολύ ακριβότερες.

Αύξηση των καθυστερήσεων

Από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών, έντονη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του επιτοκίου, αφού στα 2/3 των ιδιωτικών δανείων που εξοφλούνται με κυμαινόμενο επιτόκιο, είναι αναμενόμενο ότι θα προκληθεί μεγαλύτερη ασυνέπεια μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Κατά συνέπεια η αύξηση των επισφαλειών των τραπεζών θα ξεπεράσει τα 31 δισ. και το 12% των μέχρι σήμερα προβλέψεων. Αναλυτικά τα στεγαστικά δάνεια ανέρχονται στα 79,8 δισ. ευρώ, τα καταναλωτικά στα 33,8 δισ. ευρώ και τα λοιπά σε 2,6 δισ. ευρώ.