A- A+
Εξάμηνα έντοκα με απόδοση της τάξης του 5% - Η διαδικασία διάθεσης για ιδιώτες επενδυτές
Την ευκαιρία να «κλειδώσουν» μία απόδοση γύρω στο 5% για ένα εξάμηνο θα έχουν όλοι οι ιδιώτες μέσω των νέων εντόκων γραμματίων που θα δημοπρατήσει την Τρίτη 12 Ιουλίου το ελληνικό δημόσιο.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Ολες οι προθεσμιακές καταθέσεις ΕΔΩ
Η απόδοση των νέων εξαμηνιαίων κρατικών τίτλων εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε αυτά τα επίπεδα, με δεδομένο ότι στη δημοπρασία του περασμένου μήνα το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,96%.

Όλα τα φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα απόκτησης των νέων εντόκων γραμματίων μέχρι το ποσό των 15.000 ευρώ, ενώ δε θα φορολογηθούν εφόσον διακρατήσουν τους τίτλους μέχρι τη λήξη τους.

Η δημόσια εγγραφή

Η δημόσια εγγραφή θα πραγματοποιηθεί μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών και θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011 έως και την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011.

Αναλυτικότερα, τα έντοκα γραμμάτια μπορούν να αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 Ευρώ.

Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Περίοδος εγγραφών: Από Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011 έως και Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011.

2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες, δηλαδή με χαμηλότερη απόδοση.

Επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Αϋλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ.

Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και ο Α.Φ.Μ.