A- A+
Alpha Bank: Θα συνεχιστεί η πτωτική τάση στις τιμές των ακινήτων - Πότε θα ανέβουν ξανά
Την εκτίμηση ότι οι πτωτικές τάσεις στην αγορά των ακινήτων θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες διατυπώνει σε νέα της ανάλυση η Alpha Bank.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας, για να αντιστραφεί η πτωτική τάση και να ξεκινήσει η ανάκαμψη των τιμών των οικιστικών ακινήτων, θα πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση στην οικονομία.

Οι 6 παράγοντες

Όπως εξηγούν, η πορεία των τιμών συνδέεται με τους ακόλουθους παράγοντες:

  • Την εξέλιξη του οικονομικού περιβάλλοντος και του διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών
  • Τις προσδοκίες των επενδυτών (για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών)
  • Την απασχόληση
  • Την τραπεζική χρηματοδότηση
  • Τη ρευστότητα
  • Τη ζήτηση ακινήτων από το εξωτερικό

«Η ζήτηση από το εξωτερικό δεν είχε κάποια αξιόλογη συμβολή στην επέκταση της αγοράς οικιστικών ακινήτων το 2015» αναφέρεται σχετικά στην ίδια ανάλυση.

Συγκεκριμένα, η εισροή κεφαλαίων για αγορά ακινήτων από το εξωτερικό μειώθηκε κατά 14,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2016 (€42 εκατ.), έναντι αύξησης κατά 42% στην αντίστοιχη περίοδο του 2015 (€49 εκατ.).

Οι τιμές στο α΄ τρίμηνο

Η μείωση των τιμών των οικιστικών ακινήτων συνεχίσθηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 5,0% σε ετήσια βάση (και σε τρέχουσες τιμές) στο πρώτο τρίμηνο του 2016, έναντι ασθενέστερης μείωσης κατά 4,1% που σημειώθηκε στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Επισημαίνεται ότι οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν σωρευτικά μειωθεί κατά 41,3% από το 2008 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016.