A- A+
Στα 8.836 ευρώ πέφτει το αφορολόγητο από φέτος - Ποιοι επιβαρύνονται
Στη μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους και την αύξηση του φόρου για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, περνά με τροπολογία της τελευταίας στιγμής το ΥΠΟΙΚ.

Η σχετική ρύθμιση έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή. Μέσω αυτής η κυβέρνηση προσδοκά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων από τα φετινά εισοδήματα κατά 200 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το αρχικό φορολογικό νομοσχέδιο προέβλεπε τη μείωση του αφορολογήτου από τα 9.545 ευρώ στα 9.091 ευρώ.

Το επιπλέον ετήσιο κόστος για όλους τους φορολογούμενους, ακόμη για αυτούς που δεν πλήρωναν πέρυσι τίποτα, ανέρχεται σε 50 - 200 ευρώ.

Το νέο αφορολόγητο

Με τη νέα ρύθμιση το ύψος το αφορολόγητου ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου πέφτει έως και τα 8.836 ευρώ έναντι 9.545 ευρώ που ίσχυε πέρυσι για όλους και 9.091 ευρώ που ίσχυε επίσης για όλους με βάση τις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα:

- Αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ μέσω της έκπτωσης φόρου των 1.900 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που είναι άγαμοι ή δεν έχουν παιδιά καθώς και για τις συζύγους.

- Αφορολόγητο όριο 8.863 ευρώ μέσω έκπτωση 1.950 ευρώ, για όσους έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο.

- Αφορολόγητο όριο 9.091 ευρώ (έκπτωση 2.000 ευρώ )για τους φορολογούμενους με δυο προστατευόμενα τέκνα

- Αφορολόγητο 9.545 ευρώ (έκπτωση 2.100 ευρώ) για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.

Στο 29% ο φόρος των μικρών

Με την ίδια τροπολογία ορίζεται ως συντελεστής φορολόγησης για προσωπικές εταιρείες με κέρδη έως 50.000 ευρώ το 29% έναντι 26% που ίσχυε πέρυσι.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση αφορά τους εξής:

- οι προσωπικές εταιρείες που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή,

- τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή και στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα, με εξαίρεση μόνο τα κάθε είδους έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο φόρου,

- συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών,

- κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα,

- κοινοπραξίες,

- οι νομικές οντότητες που ορίζονται στο άρθρο 2 του Κ.Φ.Ε. και δεν περιλαμβάνονται σε μια από τις προηγούμενες περιπτώσεις.