A- A+
Για ποια δάνεια αυξήθηκε λίγο η ζήτηση το α΄ τρίμηνο του 2016 - Στοιχεία ΤτΕ
Με αυστηρά κριτήρια συνέχιζαν να εξετάζουν τα αιτήματα για νέα δάνεια οι τράπεζες και στο α΄ τρίμηνο του 2016, λόγω του κλίματος αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, την υπό εξέταση περίοδο αυξήθηκε λίγο η ζήτηση για δανεικά από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από νοικοκυριά για αγορά ακινήτου.

Ωστόσο, οι όροι χορήγησης από την πλευρά των τραπεζών παρέμειναν αμετάβλητοι, με αποτέλεσμα η προσφορά χρήματος να ικανοποιεί ελάχιστα από τα αιτήματα που υποβλήθηκαν.

Τα επιχειρηματικά δάνεια

Το α΄ τρίμηνο του 2016, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2015.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που συμβαδίζει με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Επιπλέον, οι τράπεζες πιστεύουν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο και κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2016.

Ζήτηση από μικρούς

Αμετάβλητοι παρέμειναν και οι όροι χορήγησης δανείων προς ΜΧΕ το α΄ τρίμηνο του 2016.

Η ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2016, παρόλο που παρατηρήθηκε μικρή αύξηση της ζήτησης από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται ότι στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου είχαν διατυπωθεί θετικές προσδοκίες για τη ζήτηση, που όμως δεν επαληθεύθηκαν.

Η ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ αναμένεται να ανακάμψει ελαφρά κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2016.

Απορρίπτουν νοικοκυριά

Το α΄ τρίμηνο του 2016, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2015, εξέλιξη που συμβαδίζει με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Τα κριτήρια για όλα τα δάνεια προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο και κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2016.

Αμετάβλητοι παρέμειναν και οι όροι χορήγησης δανείων το α΄ τρίμηνο του 2016.

Ανοδος στεγαστικών

Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2016, εξέλιξη που συμβαδίζει με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Από την άλλη πλευρά η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη.

Κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2016, η ζήτηση για δάνεια προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.