A- A+
Εισροές 1,47 δισ. ευρώ το δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου από ιδιώτες στις τράπεζες
Θετικό ήταν το ισοζύγιο εισροών - εκροών το δίμηνο Δεκεμβρίου 2015 - Ιανουαρίου 2016 για τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, τα υπόλοιπα των καταθέσεων φυσικών προσώπων αυξήθηκαν κατά 1,47 δισ. ευρώ.

Η άνοδος αυτή αποδίδεται κυρίως στις εξαγορές μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίου εξωτερικού και δευτερευόντως στις καταθέσεις μετρητών.

Προς αναζήτηση απόδοσης

Η δυνατότητα επαναγοράς άλλων ή των ίδιων αμοιβαίων κεφαλαίων με τα χρήματα που προέρχονται από ρευστοποιήσεις μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων, ενίσχυσε σημαντικά τις τάσεις αυτές.

Με δεδομένο ότι τα περισσότερα αμοιβαία που αγοράστηκαν στο α΄ εξάμηνο του 2015 κατευθύνθηκαν στην κατηγορία money - market (διαχείρισης διαθεσίμων), οι αποδόσεις των οποίων είναι μηδενικές ή ακόμη και ελαφρά αρνητικές, υπήρχε ένα επιπλέον κίνητρο επαναπατρισμού.

Οι τράπεζες πρότειναν στους πελάτες αυτούς να φέρουν ξανά τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα, ώστε μέσω μίας προθεσμιακής ενός ή τριών μηνών να κερδίσουν κάποιους τόκους.

Τους είπαν επίσης ότι αν αισθανθούν ανασφάλεια μπορούν ανά πάσα στιγμή με τη λήξη της προθεσμιακής να ξαναγοράσουν οποιοδήποτε αμοιβαίο κεφάλαιο θέλουν με θεματοφυλακή εκτός Ελλάδος.

Από την άλλη πλευρά καταγράφηκε επιστροφή χαρτονομισμάτων, η οποία μόνο το Δεκέμβριο έφτασε τα 900 εκατ. ευρώ.

Η πορεία του Ιανουαρίου

Τον Ιανουάριο το σύνολο των καταθέσεων στις τράπεζες μειώθηκε κατά 1,15 δισ. ευρώ.

Η πτώση αυτή οφείλεται στις εκροές ύψους 1,35 δισ. ευρώ από επιχειρηματικούς λογαριασμούς.

Στον αντίποδα, οι ιδιώτες αύξησαν τις καταθέσεις τους στο σύστημα κατά 161 εκατ. ευρώ έναντι μεγαλύτερης ανόδου το Δεκέμβριο ύψους 1,31 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά μετά το Σεπτέμβριο του 2014 τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων σημείωσαν άνοδο της τάξης των 955 εκατ. ευρώ.