A- A+
Εξευτελιστικές οι τιμές κατοικιών σε περιοχές του Δ. Αθηναίων - Από 250 ευρώ το τ.μ. - Πίνακες
Σημαντική πτώση έχουν καταγράψει οι τιμές των κατοικιών στο Δήμο της Αθήνας, οι οποίες σε ορισμένες περιοχές ξεκινούν από τα 250 ευρώ ανά τ.μ.

Τα σχετικά στοιχεία παρουσιάστηκαν από την Eurobank Property Services (EPS), στο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής.

Σύμφωνα με αυτά την ίδια στιγμή που οι τιμές υποχωρούν, οι αγοραστές είναι διστακτικοί για πολλούς λόγους.

Οι λόγοι της πτώσης

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η ακριβή συντήρηση (ενεργειακά πιστοποιητικά κ.λπ.) των παλαιών κατοικιών στις περισσότερες περιοχές του δήμου Αθηναίων, οι δυσανάλογοι φόροι σε σχέση με την αξία του ακινήτου, αλλά και η συνεχής υποβάθμιση των περιοχών εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικών παρεμβάσεων από τη δημοτική αρχή.

Ως αποτέλεσμα, ακίνητα παλαιότητας (άνω των 30 ετών) στον Δήμο Αθηναίων έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη πτώση στην αξία τους, ενώ καταγράφεται ομοιογένεια στο κόστος (και στην πτώση τιμών) σε όλες τις περιοχές, με εξαίρεση το Κολωνάκι.

Άνοδο των τιμών και της ζήτησης ενδεχομένως να προκαλέσει η κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό Αθηνών που θα συνδέσει το άλσος Βεΐκου με το Γουδί..

Το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 περιλαμβάνει 14 σταθμούς: Άλσος Βεΐκου - Γαλάτσι - Κυψέλη - Δικαστήρια - Λ. Αλεξάνδρας - Εξάρχεια - Ακαδημία - Κολωνάκι - Ευαγγελισμός - Καισαριανή - Νήαρ Ηστ - Ιλίσια - Ζωγράφου - Γουδί..

Τιμές ανά περιοχή

Η Eurobank Properties έδωσε στη δημοσιότητα πίνακες με τις τιμές εκκίνησης των κατοικιών ανά περιοχή.

Τα στοιχεία και οι τιμές πώλησης που αναφέρονται στην παρούσα προέκυψαν μετά από επεξεργασία εκτιμήσεων που πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία για το έτος 2015.

Η ελάχιστη τιµή πώλησης αντιστοιχεί στα διαµερίσµατα 1ου ορόφου και η μέγιστη τιµή στα διαμερίσματα 5ου ορόφου και άνω. Αναλυτικότερα:

  • Κολωνάκι

Οι διακυμάνσεις των τιµών είναι µεγάλες και εξαρτώνται κυρίως από τη θέση, τη θέα στον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη, τον όροφο και την ποιότητα κατασκευής και συντήρησης του κτιρίου.

Το απόθεμα νεόδμητων είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Τα ελάχιστα νεόδµητα διαµερίσµατα πάντως εξακολουθούν να πωλούνται σε υψηλές τιµές.

Πλεονεκτικότερα σηµεία της συνοικίας για κατοικίες είναι οι εξής περιοχές: Πλατεία Φιλικής Εταιρείας (Κολωνακίου) και τα πρώτα οικοδοµικά τετράγωνα περί την Πλατεία, Πλ. Δεξαμενής, Λυκαβηττός, Περιοχή Μονής Πετράκη.

Αντίθετα χαμηλότερες τιμές καταγράφονται στο τμήμα που περικλείεται από τις οδούς Ακαδημίας, Πινδάρου, Σόλωνος, Ηρακλείτου, Σκουφά και Λυκαβηττού και στην περιοχή που συνορεύει µε τη Νεάπολη.

  • Παγκράτι

Το Παγκράτι θεωρείται ανομοιογενής περιοχή όπως αποτυπώνεται και στις αξίες των ακινήτων που παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση.

Ακριβότερες περιοχές είναι το Μετς-Αρδηττός, η περιοχή πέριξ του άλσους Παγκρατίου και το τµήµα της συνοικίας που γειτνιάζει µε τη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Μεσαία περιοχή είναι το κέντρο του Παγκρατίου και η περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα.

Οικονοµικότερη περιοχή είναι ο Άγιος Αρτέµιος -

  • Εξάρχεια - Νεάπολη

Τα ακριβότερα σημεία από πλευράς οικιστικής αξιοποίησης βρίσκονται γύρω από τους λόφους Λυκαβηττού και Στρέφη και ιδιαίτερα στις περιφερειακές οδούς Σαρανταπήχου, Αργυρουπόλεως, Εμμανουήλ Μπενάκη, Ειρήνης Αθηναίας, Πουλχερίας και Καλλιδρομίου.

Στην περιοχή συναντώνται ελάχιστες πολυκατοικίες της τελευταίας εικοσαετίας και το κτιριακό απόθεμα είναι κυρίως των δεκατιών 1950 και 1960.

  • Γκύζη

Πρόκειται για οµοιογενή περιοχή γενικής κατοικίας µε µεγάλη πληθυσµιακή πυκνότητα στην οποία καταγράφεται περιορισμένος αριθμός νεόδμητων διαμερισμάτων.

Σηµεία αναφοράς της περιοχής είναι το κτίριο του Αρείου Πάγου και το Πεδίο του Άρεως, που αποτελεί έναν από τους σηµαντικότερους πνεύµονες πρασίνου του ∆ήµου Αθηναίων.

Η πλειονότητα των κτιρίων είναι πολυώροφες πολυκατοικίες που ανεγέρθηκαν σταδιακά από τη δεκαετία του 1960 και εντεύθεν.

  • Κυψέλη

Πλεονεκτικότερα σηµεία της ευρύτερης περιοχής της Κυψέλης είναι αυτά που βρίσκονται γύρω από τον λόφο Ελικώνος στην Άνω Κυψέλη.

Ως µεσαίο τµήµα από πλευράς αξιών κρίνεται η περιοχή Νέα Κυψέλη, ενώ τα υπόλοιπα τµήµατα είναι οικονοµικότερα.

  • Πατήσια

Η πλειονότητα των κτιρίων είναι πολυώροφες πολυκατοικίες που έχουν ανεγερθεί κυρίως από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα, αλλά στην περιοχή συναντώνται μονοκατοικίες κυρίως από τη δεκαετία του 1950.

Από πλευράς οικιστικού ενδιαφέροντος η περιοχή είναι σχετικά οµοιογενής, µε πλεονεκτικότερα σηµεία την οδό Αγίας Λαύρας και τα σηµεία πέριξ της Πλατείας Παπαδιαµάντη (Κυπριάδου).