A- A+
Moody's: Πλήρης άρση των capital controls το καλοκαίρι του 2017 - Πλησιάζει η μερική χαλάρωση
Κατά ένα χρόνο μετατίθεται η πλήρης άρση των capital controls στην Ελλάδα, λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το βασικό της σενάριο προβλέπει ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά και ότι για την πλήρη άρση τους θα περάσουν 12 έως 18 μήνες.

Κι αυτό διότι με την καθυστέρηση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον περασμένο Νοέμβριο, είναι πλέον αδύνατη η πλήρης άρση τους το φετινό καλοκαίρι, που είχε αρχικώς προεξοφληθεί.

Ο κίνδυνος bail in

Εξάλλου στην έκθεσή του ο οίκος τονίζει πως έχει υποχωρήσει ο κίνδυνος ενός bail-in, μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Οι αναλυτές της Moody's, σημειώνουν πως για την περαιτέρω αναβάθμιση της αξιολόγησης των τραπεζών είναι απαραίτητη η σταθεροποίηση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, της κερδοφορίας και των συνθηκών χρηματοδότησης.

Ωστόσο, υπάρχει και το σενάριο της υποβάθμισης. Σύμφωνα με τον οίκο αυτό θα καταστεί μη αναστρέψιμο σε περίπτωση πολιτικής αναταραχής, που θα επηρέαζε αρνητικά την εγχώρια κατανάλωση και την οικονομική δραστηριότητα.

Σημειώνεται δε πως η αναβάθμιση των τραπεζών από τη Moody's σχετίζεται με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και όχι τόσο με τις προοπτικές ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.