A- A+
Την απόσυρση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ θα εξετάσει η ΕΚΤ
Μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ σκοπεύει να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της τρομοκρατίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, η Κομισιόν θα δεσμευτεί να ξεκινήσει ελέγχους για τον ύποπτα υψηλό αριθμό χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία στην ευρωζώνη, στο πλαίσιο του σχεδίου για διακοπή της χρηματοδότησης τρομοκρατών, μετά και τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι.

«Η χρήση των ακριβών χαρτονομισμάτων, ιδίως αυτού των 500 ευρώ, είναι πρόβλημα που έχει αναφερθεί από τις αρχές επιβολής του νόμου», αναφέρει το προσχέδιο της απόφασης της Κομισιόν.

Πιθανή (;) κατάργηση

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, «αυτά τα χαρτονομίσματα τυγχάνουν υψηλής ζήτησης μεταξύ εγκληματικών στοιχείων λόγω της υψηλής τους αξίας».

Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ χρησιμοποιείται αρκετά και από Έλληνες που αποθησαύρισαν τον τελευταίο χρόνο τις αποταμιεύσεις τους, φυλάσσοντάς τις στο ...στρώμα ή σε θυρίδες.

Σημειώνεται πάντως πως τον τελευταίο λόγο για την κυκλοφορία χαρτονομισμάτων στην Ευρωζώνη έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Την τελευταία φορά που είχε ασχοληθεί με το ίδιο θέμα το 2005, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να κρατήσει το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα σε κυκλοφορία.