A- A+
Σε υψηλό 6 μηνών οι καταθέσεις το Δεκέμβριο - Από που προήλθε η αύξηση των 2,48 δισ. ευρώ
Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι καταθέσεις τον περασμένο Δεκέμβριο, τα υπόλοιπα των οποίων στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκαν σε υψηλό έξι μηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις διατηρούσαν στους λογαριασμούς τους 123,8 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015, ποσό αυξημένο κατά 2,48 δισ. ευρώ σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο που καταγράφεται από το Φεβρουάριο του 2013, η οποία οδήγησε τα υπόλοιπα στο υψηλότερο σημείο τους από τον περασμένο Μάιο.

Η ανακεφαλαιοποίηση

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος το Νοέμβριο, η οποία συνέβαλε στη βελτίωση της εμπιστοσύνης.

Η αύξηση του Δεκεμβρίου προήλθε τόσο από τις επιχειρήσεις, όσο και από τα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, στους επιχειρηματικούς λογαριασμούς τα υπόλοιπα αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ, ενώ στους λογαριασμούς των ιδιωτών κατά 1,31 δισ. ευρώ.

Ειδικά για τους πελάτες λιανικής, πρόκειται για την πρώτη μηνιαία αύξηση που καταγράφεται στα υπόλοιπά τους από το Νοέμβριο του 2014.

Οι προθεσμιακές καταθέσεις

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι περιορίστηκαν οι ρυθμοί μείωσης των υπολοίπων στους λογαριασμούς προθεσμίας, που σε μηνιαία βάση υποχώρησαν κατά μόλις 605 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, στους ανοιχτούς λογαριασμούς πρώτης ζήτησης η αύξηση την ίδια περίοδο έφτασε τα 1,9 δισ. ευρώ.

Συνεχίζεται η μεταφορά καταθέσεων από προθεσμιακούς λογαριασμούς σε ανοιχτούς, ωστόσο φαίνεται πως σταδιακά η τάση αυτή εξασθενεί, όσο βελτιώνεται το κλίμα.

Οι λόγοι της ανόδου

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η άνοδος των μεγεθών το Δεκέμβριο προήλθε από τις ακόλουθες πηγές:

- Τόκοι καταθέσεων που πιστώθηκαν από τις τράπεζες στους λογαριασμούς

- Καταθέσεις μετρητών και εμβάσματα από το εξωτερικό που ενισχύθηκαν ελαφρώς μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης

- Καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο παρέμεινε εντός συστήματος σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης της χρήσης των καρτών

- Κάποια αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων ξένων οίκων που προσφέρουν μηδενικές αποδόσεις «έσπασαν» και μεταφέρθηκαν τα χρήματα σε ελληνικούς λογαριασμούς που προσφέρουν μεγαλύτερη απόδοση παρά τις τελευταίες μειώσεις στα επιτόκια.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ανά πάσα στιγμή τα κεφάλαια αυτά μπορούν να μεταφερθούν με τον ίδιο τρόπο στο εξωτερικό, παρά τα capital controls.