A- A+
Μειώθηκαν τα πλαστά ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2015 - Πώς να τα ξεχωρίσετε
Συνολικά 445.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Από αυτά, τα περισσότερα, το 83%, αφορούσαν τις ονομαστικές αξίες των 20 και των 50 ευρώ. Σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2015 σημειώθηκε μείωση κατά 2%.

Από τότε που εκδόθηκε η πρώτη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ, τα μέλη του Ευρωσυστήματος – δηλ. η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι 19 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ – παροτρύνουν τους πολίτες να ελέγχουν προσεκτικά τα τραπεζογραμμάτια που λαμβάνουν.

Μέθοδος τριών ελέγχων

Τα γνήσια τραπεζογραμμάτια μπορούν να αναγνωρίζονται χάρη στην απλή μέθοδο των τριών ελέγχων («έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία»).

Κάντε κλικ στους υπογραμμισμένους συνδέσμους για να μεταφερθείτε στη σελίδα της ΕΚΤ για οδηγίες με φωτογραφίες και βίντεο:

  • Έλεγχος με την αφή: Ψηλαφίστε την ανάγλυφη εκτύπωση. Οι ειδικές μέθοδοι εκτύπωσης προσδίδουν στα τραπεζογραμμάτια χαρακτηριστική αίσθηση στην αφή.
  • Οπτικός έλεγχος: Κρατήστε το τραπεζογραμμάτιο στο φως. Εμφανίζεται το υδατογράφημα, η ταινία ασφαλείας και ο ημιτελής αριθμός. Και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά ασφαλείας είναι ορατά τόσο στην πρόσθια όσο και στην οπίσθια όψη των γνήσιων τραπεζογραμματίων.
  • Εξέταση υπό γωνία: Παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία. Στην πρόσθια όψη μπορείτε να δείτε τη μεταβαλλόμενη εικόνα πάνω στο ολόγραμμα. Στην οπίσθια όψη, μπορείτε να δείτε την ιριδίζουσα λωρίδα (στα τραπεζογραμμάτια των 5, 10 και 20 ευρώ) ή τον αριθμό που αλλάζει χρώμα (στα τραπεζογραμμάτια των 50, 100, 200 και 500 ευρώ).

Τα στοιχεία

Στο β΄ εξάμηνο του 2015 παρατηρήθηκαν τα εξής:

● Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης.

Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2015, το ποσοστό των πλαστών τραπεζογραμματίων των 20 ευρώ μειώθηκε, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των 50 ευρώ αυξήθηκε. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί στο 83,3% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.

● Η πλειονότητα (98,0%) των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκε σε χώρες της ζώνης του ευρώ.

Περίπου 1,3% μόνο εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και λιγότερα από 0,7% εντοπίστηκαν σε άλλα μέρη του κόσμου.

Το νέο 20ευρω

Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ, που διαθέτει καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας, τέθηκε σε κυκλοφορία στις 25 Νοεμβρίου 2015.

Το Ευρωσύστημα θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους κατασκευαστές εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων και τους λοιπούς προμηθευτές στην προσπάθεια προσαρμογής του εξοπλισμού τους στο νέο τραπεζογραμμάτιο.

Εάν ο εξοπλισμός τους εξακολουθεί να μη δέχεται το νέο τραπεζογραμμάτιο, οι χειριστές/ιδιοκτήτες θα πρέπει με τη σειρά τους να επικοινωνήσουν με τους προμηθευτές ή τους κατασκευαστές χωρίς καθυστέρηση.