A- A+
Παραμένουν δρακόντειοι οι περιορισμοί στη χρήση ελληνικών καρτών στο εξωτερικό - Τι ισχύει
Υπό πολύ αυστηρούς όρους συνεχίζεται η χρήση καρτών εκδόσεως ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, τόσο για εξ αποστάσεως, όσο και για επί τόπου συναλλαγές.

Σχεδόν έξι μήνες μετά την επιβολή των capital controls δεν έχει αλλάξει τίποτε σε σχέση με τις επιτρεπόμενες συναλλαγές εκτός Ελλάδος.

Μέσω των περιορισμών που ισχύουν αποφεύγεται η εξαγωγή καταθέσεων εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω "εικονικών" συναλλαγών.

Έτσι, από τη μία πλευρά εξυπηρετούνται οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών που είναι πραγματικές και από την άλλη έχουν κλείσει οι τρύπες που θα επέτρεπαν την ηλεκτρονική αποστολή καταθέσεων εκτός Ελλάδος.

Τι δεν επιτρέπεται

Για συναλλαγές που πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία στο εξωτερικό σε POS με ελληνική κάρτα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο ύψος των αγορών.

Ωστόσο, δεν επιτρέπονται συναλλαγές σε κατηγορίες εμπόρων που σχετίζονται με διακίνηση χρημάτων όπως Securities-Brokers/Dealers, Gambling Transactions και Money Transfer.

Στις εξ αποστάσεως συναλλαγές σε e-shops του εξωτερικού επιτρέπονται όλες οι συναλλαγές εκτός των ακόλουθων κατηγοριών:

- είδη ένδυσης και υπόδησης

- οικιακός εξοπλισμός

- ηλεκτρονικά είδη / εξοπλισμός

- καλλυντικά

- οικονομικές υπηρεσίες (μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό)

- έργα τέχνης, δημοπρασίες, ενεχυροδανειστήρια, συλλογές γραμματοσήμων / νομισμάτων

- τυχερά παιχνίδια, στοιχηματικές εταιρείες και video games

- κοσμηματοπωλεία, καταστήματα ρολογιών και ασημικών

- υπηρεσίες telemarketing

- φιλανθρωπικές οργανώσεις

- υπηρεσίες γνωριμιών

Αναλήψεις μετρητών

Σε σχέση με τις αναλήψεις μετρητών ισχύουν τα ίδια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, το όριο ανάληψης μετρητών των 420 ευρώ ορίζεται ανά πρόσωπο και μπορεί να αναληφθεί ολικά ή τμηματικά οποτεδήποτε μέσα στην εβδομάδα, ακόμα και από την 1η ημέρα.

Για τον υπολογισμό του εβδομαδιαίου (από Σάββατο 00:01 έως Παρασκευή μεσάνυχτα) ορίου ανάληψης, λαμβάνονται υπόψη οι συναλλαγές ανάληψης μετρητών που πραγματοποίησε ο πελάτης στα ταμεία των καταστημάτων και στα ATMs.