A- A+
Τέλος η Τουρκία για την ΕΤΕ - Τι χάνει και τι κερδίζει από την πώληση της Finansbank
Έναντι τιμήματος 2,75 δισ. ευρώ, κάτω από τη λογιστική της αξία, πουλά η Εθνική Τράπεζα την τουρκική θυγατρική της Finansbank στην Qatar National Bank.

Τη σχετική απόφαση έλαβε το διοικητικό συμβούλιο του ελληνικού ομίλου τη Δευτέρα το βράδυ, το οποίο έκανε δεκτή την πρόταση της τράπεζας από το Qatar για τη διάθεση του 100% της Finansbank έναντι 2,75 δισ. ευρώ.

Τα οφέλη

Η Εθνική Τράπεζα από τη μία πλευρά χάνει ένα περιουσιακό στοιχείο που ενίσχυε κάθε χρόνο σημαντικά την κερδοφορία της, από την άλλη ωστόσο ενισχύει σημαντικά τους δείκτες βιωσιμότητάς της. Συγκεκριμένα:

- Αυξάνει το δείκτη Core Tier 1 στο 19,6%, με αποπληρωμένη την κρατική βοήθεια μέσω των CoCos

- Αποπληρώνει τις μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) ύψους 2 δισ. ευρώ που έχουν υψηλό ετήσιο κόστος

- Ενισχύει τη ρευστότητά του κατά 3,5 δισ. ευρώ

Τα νούμερα

Όπως ανακοινώθηκε, πέραν από τα κεφάλαια αυτά, η QNB θα αποπληρώσει με την ολοκλήρωση της συναλλαγής το χρέος μειωμένης εξασφάλισης ύψους 910 εκατ. δολαρίων της Finansbank προς την ΕΤΕ, αυξάνοντας έτσι τη ρευστότητα του Ομίλου κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ συνολικά.

Μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, ο pro forma δείκτης CET1 της ΕΤΕ για το 3ο τρίμηνο του 2015 θα αυξηθεί κατά περίπου 600 μονάδες βάσης σε 19,6% μη συμπεριλαμβανομένων των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).

Μαζί με τα CoCos θα ανέρχεται σε 24,6%. Επίσης, η κεφαλαιακή ενίσχυση θα συμβάλει στην αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης ύψους 2δισ. ευρώ που έλαβε η ΕΤΕ με τη μορφή ομολόγων ESM μέσω της έκδοσης των CoCos στις 9 Δεκεμβρίου 2015, κατόπιν έγκρισης από τον SSΜ.

Η ρευστότητα

Παράλληλα με τη διατήρηση της ηγετικής της θέσης από πλευράς ρευστότητας μεταξύ των Ελληνικών τραπεζών (δείκτης εγχώριων δανείων προς καταθέσεις 96%), η ΕΤΕ θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα που θα δημιουργηθεί από τη συναλλαγή για να μειώσει σημαντικά τα έξοδα χρηματοδότησής της μέσω της αποπληρωμής των ομολόγων του πυλώνα ΙΙ και τη σχετική μείωση της έκθεσης της Τράπεζας στον ELA.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως η πώληση της Finansbank επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Διοίκησης της ΕΤΕ να εφαρμόσει με συνέπεια το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας καθώς και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα κεφάλαιά της προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, και να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας.

Ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στην Τουρκία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από τη Finansbank ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, η ΕΤΕ θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας».

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται στην έγκριση των εξής φορέων: (i) του Εποπτικού Φορέα των Τουρκικών Τραπεζών (BRSA), (ii) της Κεντρικής Τράπεζας του Κατάρ, (iii) του Συμβουλίου Ανταγωνισμού της Τουρκίας, (iv) της Επιτροπής της Τουρκικής Κεφαλαιαγοράς και (v) του Τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών.

Η Goldman Sachs International και η Morgan Stanley & Co. International plc, ενεργούν εν κοινώ ως οικονομικοί σύμβουλοι για την ΕΤΕ. Η Freshfields Bruckhaus Deringer, ενεργεί ως νομικός σύμβουλος για την ΕΤΕ.
Τα οφέλη από την πώληση

Οι επόμενες κινήσεις

Από την Εθνική Τράπεζα επισημαίνουν πως με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η ΕΤΕ θα μπορέσει να:

• Προχωρήσει με την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των CoCos ύψους €2 δισ., κίνηση που θα αποφέρει ωφέλειες ύψους περίπου €150 εκατ. σε ετήσια βάση.

• Δρομολογήσει την αποπληρωμή «ακριβών» Pillar 2 bonds (μη καλυμμένες ομολογίες που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου) και να αποδεσμευτεί σταδιακά από τον ELA, γεγονός που θα εξασφαλίσει σημαντική ευελιξία και ενισχυμένη κερδοφορία για την ΕΤΕ (περίπου €100 εκατ. άμεσο όφελος σε ετήσια βάση)

• Αποπληρώσει σημαντικό ποσοστό των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της διοίκησης στο κατατεθειμένο και εγκεκριμένο capital plan

• Βελτιώσει τους βασικούς χρηματοοικονομικούς της δείκτες