A- A+
Πιο χαμηλά τα επιτόκια προθεσμίας μετά την Πρωτοχρονιά
Σε νέα προς τα κάτω αναπροσαρμογή των επιτοκίων τους στις προθεσμιακές καταθέσεις σκοπεύουν να προχωρήσουν από τη νέα χρονιά οι τράπεζες.

Θα πρόκειται για την τελευταία περικοπή των αποδόσεων, οι οποίες έχουν πιάσει κυριολεκτικά πάτο έναντι επιτοκίων που ξεπερνούσαν ακόμη και το 6% πριν τρία χρόνια και το 3% μέχρι και το 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες σκοπεύουν να μειώσουν κατά 10 - 15 μονάδες βάσης τα επιτόκια που ισχύουν σήμερα.

Νέα προϊόντα

Επιπλέον, αναμένεται να λανσαριστούν ή να επανενεργοποιηθούν παλαιά προγράμματα, η διάθεση των οποίων είχε ανασταλεί λόγω των capital controls.

Όσο θα αίρονται οι περιορισμοί που ισχύουν στους λογαριασμούς προθεσμίας, τόσο σε σχέση με το άνοιγμα, όσο και σε σχέση με την πρόωρη εξόφλησή τους, τόσο θα εντείνεται ο ανταγωνισμός.

Τα επιτόκια πάντως αναμένεται να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο σε επίπεδα λίγο κάτω από το 1%.

Σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των λογαριασμών προθεσμίας σε όλες τις τράπεζες προσφέρουν τα ίδια επιτόκια, τα οποία κυμαίνονται από 0,60% έως 1,10% ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης.

Τα χαρακτηριστικά

Προς το παρόν και τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2016, δεν θα παίζει ρόλο η διάρκεια για τον προσδιορισμό της απόδοσης, η οποία είναι ίδια για προϊόντα από 1 έως 12 μήνες.

Αυτό που μετρά και μπορεί να προσθέσει ή να μειώσει το πολύ έως και 15 μονάδες βάσης στο επιτόκιο, για δεδομένο ποσό κατάθεσης, είναι η «δομή» της προθεσμιακής.

Σε γενικές γραμμές όσο πιο ευέλικτη η κατάθεση και όσο πιο συχνά καταβάλλονται οι τόκοι, τόσο πιο χαμηλό είναι το επιτόκιο.

Ενδεικτικές των τάσεων που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα στην αγορά των προθεσμιακών καταθέσεων είναι οι τελευταίες αναπροσαρμογές στα προϊόντα της από την Τράπεζα Πειραιώς.

Τι συμφέρει

Επειδή οι τράπεζες ετοιμάζουν μία ακόμη μείωση στα επιτόκιά τους, όσοι έχουν την ψυχολογία, και δεν φοβούνται για μία νέα ...χρεοκοπία της χώρας το 2016, θα συνέφερε να δεσμεύσουν τα χρήματά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εάν πετύχουν δε, υψηλότερη της συμβατικής απόδοσης μέσω του ...παζαριού που μπορούν να κάνουν έως το τέλος του έτους λόγω της ανάγκης των τραπεζών να «φτιάξουν» τα νούμερά τους, τότε καθ' όλη τη διάρκεια του 2016 θα απολαμβάνουν τόκους υψηλότερους από τους λοιπούς καταθέτες.

Για ποσά που ξεκινούν από τις 50.000 ευρώ, υπάρχει η δυνατότητα διαπραγμάτευσης ενός καλύτερου επιτοκίου με το dealing room κάθε τράπεζας.

Ανάλογα και με το ύψος της αποταμίευσης, οι καταθέτες που θα το παζαρέψουν, μπορούν να πετύχουν μία υψηλότερη σε σχέση με τυποποιημένα προϊόντα, απόδοση της τάξης των 5 ή το πολύ 10 μονάδων βάσης.

Προσοχή όμως! Λόγω των capital controls δεν είναι δυνατή η πρόωρη λήξη μίας προθεσμιακής κατάθεσης. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι. Δείτε ποιοι είναι αυτοί.

Βρείτε την καλύτερη απόδοση για τα χρήματά σας