A- A+
Διασώζεται η Attica Bank - Τέλος η Τρ. Πελοποννήσου - Στην ΕΤΕ οι καταθέσεις της
Το ποσό των 660 εκατ. ευρώ κατάφερε να συγκεντρώσει η Attica Bank μέχρι και την Παρασκευή 18/12 στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου που διενεργεί, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της.

Με τον τρόπο αυτό εξασφάλισε παράταση δέκα ημέρων από την Τράπεζα της Ελλάδος για την ολοκλήρωση της έκδοσης νέων μετοχών που διενεργεί, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συνέχιση λειτουργίας της.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, η Attica Bank θα πρέπει να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου που προέκυψαν από τα stress tests για να μην τεθεί σε εκκαθάριση.

Τι μάζεψε

Κεφάλαια από το πακέτο των τραπεζών δεν μπορούν να εισφερθούν στην τράπεζα. Συνολικά πρέπει να αντλήσει από τον ιδιωτικό τομέα 748 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 584 εκατ. ευρώ αποτελούν τις ανάγκες του βασικού σεναρίου της άσκησης.

Μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ η τράπεζα είχε συγκεντρώσει το ποσό των 660 εκατ. ευρώ. Πρέπει να βρει δηλαδή επιπλέον 88 εκατ. ευρώ για να πετύχει την ανακεφαλαιοποίησή της.

Επειδή έχει καλύψει ήδη το 90% περίπου της έκδοσης, η διοίκηση της τράπεζας εξασφάλισε παράταση δέκα περίπου ημερών για την ολοκλήρωση της αύξησης.

Η παράταση

Όπως ανακοινώθηκε από την Attica Bank, υπερκαλύφθηκε μέχρι τις 18.12.2015 σε μετρητά, όχι μόνο το βασικό σενάριο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ATTICA BANK, αλλά και ένα σημαντικό τμήμα του δυσμενούς σεναρίου.

Επιπλέον, υπάρχουν κι άλλοι επενδυτές που ενδιαφέρονται για συμμετοχή σε μετρητά στην τρέχουσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Για το λόγο αυτόν, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας ανέβαλε για την 29η Δεκεμβρίου την καταληκτική ημερομηνία για την οριστική ανακοίνωση της έκβασης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και την πιστοποίηση της ολικής ή μερικής ολοκλήρωσής της, σε συνεννόηση και με την εποπτική αρχή.

Με το συνολικό ποσό που έχει ήδη κατατεθεί, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της ATTICA BANK έχει εκτοξευθεί στο 23% περίπου.

Τέλος η Πελοποννήσου

Εν τω μεταξύ, έγινε χθες γνωστό ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου τίθεται σε εκκαθάριση καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό που της έλειπε για την αναπλήρωση του κεφαλαιακού της ελλείμματος.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, οι καταθέσεις της μεταφέρονται στο σύνολό τους στην Εθνική Τράπεζα, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι της τράπεζας τίθεται σε εκκαθάριση.

Οι καταθέτες της θα ενημερωθούν με νεότερη ανακοίνωση του ομίλου της Εθνικής για τον τρόπο εξυπηρέτησής τους από εδώ και στο εξής.