A- A+
Τέλειωσαν τα κέρματα στην Ελλάδα μετά τα capital controls - Στοιχεία ΤτΕ
Σε αυξημένη ζήτηση για κέρματα οδήγησαν η κρίση και τα capital controls, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν και να μην μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση που υπάρχει.

Σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη ζητήσει από την αρχή την έκδοση νέων κερμάτων, ώστε να μπορέσει να «ανταποκριθεί στην απροσδόκητη αύξηση της ζήτησης».

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα ζήτησε από τη Φρανκφούρτη να τετραπλασιαστεί η αξία των κερμάτων που μπορεί να εκδώσει, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του κοινού.

Ο τετραπλασιασμός

Ενώ η Ελλάδα είχε λάβει άδεια για το 2015 να εκδώσει κέρματα αξίας 13,3 εκατ. ευρώ, η ΕΚΤ ενέκρινε μετά το σχετικό αίτημα του υπουργείο Οικονομικών να αυξηθεί για εφέτος το όριο έκδοσης στα 52,7 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το καθεστώς έκδοσης και διαχείρισης των κερμάτων δεν ταυτίζεται με αυτό των τραπεζογραμματίων, καθώς στην ουσία τα κέρματα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του κάθε κράτους.

Ανάλογη άδεια ζήτησε και έλαβε και το Βέλγιο προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για κέρματα. Για το Βέλγιο το ποσό έκδοσης αυξήθηκε στα 65,8 εκατ. ευρώ από 0,8 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικώς.