A- A+
Τι επιτρέπεται στην αγορά των Α/Κ μετά τη χαλάρωση των capital controls
Ανοίγει μετά από σχεδόν έξι μήνες πλήρους «παγώματος» η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων μετά τα τελευταία μέτρα χαλάρωσης των capital controls.

Σύμφωνα με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), είναι δυνατή η ρευστοποίηση οποιουδήποτε αμοιβαία κεφαλαίου, με κατάθεση του ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα.

Στον αντίποδα, επιτρέπεται η αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων από ΑΕΔΑΚ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με χρήση τόσο υφιστάμενων καταθέσεων ή όσο και με νέο χρήμα.

Οι περιορισμοί που μένουν

Πλέον δεν υπάρχει περιορισμός σε σχέση με την προέλευση των κεφαλαίων που επενδύονται. Ωστόσο, ορισμένες αγορές τελούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

- Πρώτον, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού, που επενδύουν δηλαδή σε εγχώρια αξιόγραφα.

- Δεύτερον, στα αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, για να δοθεί η δυνατότητα αγοράς μεριδίων θα πρέπει τα κεφάλαια που θα επενδυθούν να μην αυξάνουν τη συνολική τοποθέτηση του Α/Κ σε αξιόγραφα εκτός Ελλάδας, σε σχέση με το ύψος τους την 28η Ιουνίου.

Τεχνικές δυσκολίες

Με αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές ότι δημιουργούνται τεχνικές δυσκολίες, τις οποίες οι ΑΕΔΑΚ δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινιστικές εγκύκλιοι για το θέμα και ενδεχομένως κάποια τεχνική προσαρμογή των συστημάτων των διαχειριστών.

Από την άλλη πλευρά, στα αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων που διατέθηκαν μέσω των ελληνικών τραπεζών τον τελευταίο χρόνο δεν υπάρχει καμία αλλαγή.

Είναι δυνατή η ρευστοποίησή τους με κατάθεση των κεφαλαίων σε λογαριασμό ελληνικής τράπεζας.

Ως προς τις νέες αγορές, επιτρέπεται η επανατοποθέτηση του προϊόντος της ρευστοποίησης, είτε σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων ή σε αμοιβαία κεφάλαια ελληνικών ΑΕΔΑΚ, υπό τους παραπάνω περιορισμούς ή σε μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο.