A- A+
Καταργούνται άμεσα τα capital controls για χρηματιστήριο και Α/Κ
Στην άρση κάθε περιορισμού στο χρηματιστήριο Αθηνών και στα αμοιβαία κεφάλαια προχωρά άμεσα το υπουργείο Οικονομικών, απελευθερώνοντας όλες τις συναλλαγές.

Τούτο έκανε γνωστό τη Δευτέρα μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαρ. Γκότσης, προαναγγέλοντας τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ εντός των επόμενων ωρών.

Με την απόφαση αυτή οι καταθέτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα χρήματα που βρίσκονται στους λογαριασμούς στις ελληνικές τράπεζες, για την αγορά μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η προέλευση των χρημάτων

Μέχρι σήμερα, είτε θα έπρεπε τα χρήματα να προέρχονταν από κατάθεση μετρητών ή έμβασμα από το εξωτερικό ή να ήταν κατατεθειμένα σε ειδικούς λογαριασμούς στις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Επιπλέον, θα ανοίξει η αγορά των ελληνικών αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς μέχρι σήμερα απαγορεύεται οποιαδήποτε πράξη, είτε πρόκειται για πώληση ή για αγορά.

Σε σχέση με τα αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων, με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του είδους του αμοιβαίου κεφαλαίου ή ρευστοποίησής τους.

Ωστόσο, δεν είναι δυνατή η αγορά νέων αμοιβαίων κεφαλαίιων με καταθέσεις, νέες ή παλαιές, και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει προς το παρόν η σχετική απελευθέρωση.