A- A+
Για τον κάλαθο των αχρήστων τα warrants των τραπεζών - Σοκ από τις τιμές εξάσκησης
Στην απόλυτη απαξίωση έχουν οδηγηθεί τα warrants των τραπεζών που δόθηκαν στους επενδυτές που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου του 2013.

Ο λόγος γίνεται για τίτλους που δίνουν το δικαίωμα στον κάτοχό τους να αποκτήσει τις μετοχές που είχε αγοράσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, σε προκαθορισμένη τιμή.

Η απαξίωση

Η τιμή εξάσκησης είναι ίση με την τιμή έκδοσης των νέων μετοχών στις αυξήσεις κεφαλαίου του 2013, πλέον ενός σταθερού επιτοκίου που προστίθεται κάθε χρόνο.

Τέτοιους τίτλους είχαν χορηγήσει οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, καθώς είχαν πετύχει την ελάχιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις εκδόσεις μετοχών εκείνης της χρονιάς.

Πλέον, η αξία των warrants των τριών τραπεζών τείνει προς το μηδέν, καθώς οι τιμές εξάσκησης είναι πολύ υψηλές, σε επίπεδα ...σεναρίου επιστημονικής φαντασίας.

Το warrant της ΕΤΕ

Ενδεικτική του πόσο out of the money, δηλαδή πόσο απέχει η τιμή εξάσκησης από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές, είναι τα warrants σήμερα, είναι η σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας.

Οι νέες τιμές εξάσκησης, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά το reverse split, ξεκινούν από τα 72,07 ευρώ. Σήμερα η τιμή της μετοχής ανέρχεται σε 0,64 ευρώ.

Δηλαδή για να έχει νόημα η εξάσκηση του warrant θα πρέπει η τιμή της μετοχής της Εθνικής να σημειώσει άνοδο 11.156%! (Σημ: Δεν έχει γίνει λάθος στο ποσοστό).