A- A+
Στο 1,06% το μέσο επιτόκιο προθεσμίας - Οδηγός αγοράς
Στο 1,06% υποχώρησε η μέση απόδοση των νέων προθεσμιακών καταθέσεων τον Οκτώβριο έναντι 1,18% ένα μήνα νωρίτερα. Οδηγός αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά την επιβολή των capital controls τον περασμένο Ιούλιο, το μέσο επιτόκιο στους λογαριασμούς προθεσμίας έχει πέσει κατά 75 μονάδες βάσης ή 41%.

Οι τράπεζες με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού από τους καταθέτες προχώρησαν, χωρίς το φόβο των εκροών λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, σε δύο μεγάλους κύκλους περικοπών στις αποδόσεις.

Δύο κύκλοι μειώσεων

Ο πρώτος από αυτούς ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες αμέσως μετά την επαναλειτουργία των τραπεζών μετά την αργία που ακολούθησε την εξαγγελία του δημοψηφίσματος και ο δεύτερος ολοκληρώθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Ως εκ τούτου, τα στατιστικά στοιχεία για τον Οκτώβριο που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος περιλαμβάνουν και τις τελευταίες συντονισμένες κινήσεις μειώσεων στα επιτόκια.

Για νέες προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια έως 1 χρόνο η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,06%, ενώ για καταθέσεις από 13 έως και 24 μήνες, που είναι ελάχιστες, έπεσε στο 1,10%.

Νέες προθεσμιακές

Πάντως μετά το πρώτο σοκ των capital controls, οι καταθέτες έχουν αρχίσει δειλά δειλά και σταδιακά να επιστρέφουν στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Μπορεί τα υπόλοιπά τους να υποχωρούν από μήνα σε μήνα, ωστόσο ο ρυθμός πτώσης τους έχει περιοριστεί, ενώ αυξάνονται και οι ανανεώσεις.

Ως αποτέλεσμα, τον Οκτώβριο συνάφθηκαν ή ανανεώθηκαν νέες προθεσμιακές καταθέσεις ύψους 9,25 δισ. ευρώ έναντι μόλις 3,9 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 6,4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Οι αποδόσεις

Οι τελευταίες μειώσεις στα επιτόκια έφτασαν έως και τις 20 μονάδες βάσης, οδηγώντας τη μέγιστη δυνατή απόδοση που μπορεί να πετύχει ένας καταθέτης από το 1,30% στο 1,10%.

Φυσικά η απόδοση αυτή ισχύει για ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Για χαμηλότερες αποταμιεύσεις τα επιτόκια διαμορφώνονται σε 0,60% - 0,80%.

Σημειώνεται ότι η καμπύλη των επιτοκίων είναι σταθερή, καθώς προσφέρονται ακριβώς οι ίδιες αποδόσεις για προϊόντα διάρκειας από 1 έως 12 μήνες.

Τα προϊόντα ανά τράπεζα

Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στην αναστολή διάθεσης των πλειονότητας των προθεσμιακών καταθέσεων που προσφέρουν.

Τα τυποποιημένα προγράμματα που είναι διαθέσιμα αυτήν την περίοδο ανά συστημικό όμιλο είναι τα εξής:

- Alpha Bank

  • Alpha Online Προθεσμιακή: Διάρκεια 3, 6, 12 μήνες με καταβολή των τόκων κάθε μήνα
  • Alpha Προθεσμιακή με Bonus: Διάρκεια 3, 6, 12 μήνες, με καταβολή των τόκων κάθε μήνα ή τρίμηνο και σύνδεση με το πρόγραμμα επιβράβευσης Bonus

- Εθνική Τράπεζα

  • Μηνιαίο. Προθεσμιακή διάρκειας 6 ή 12 μηνών με μηνιαία καταβολή των τόκων για ποσά από 20.000 ευρώ

- Eurobank - Νέο ΤΤ

  • Προθεσμιακή κατάθεση Step Up, διάρκεια 3, 6, 12 μηνών, με μηνιαία καταβολή τόκων
  • Προθεσμιακή με Επιστροφή, που συνδέεται με το ομώνυμο πρόγραμμα επιβράβευσης της τράπεζας
  • Προθεσμιακή Live για διάρκεια 1, 3, 6, 12 μηνών που ανοίγει online. Με καταβολή τόκων στη λήξη

- Τράπεζα Πειραιώς

  • Απλή προθεσμιακή κατάθεση με διάρκεια από 1 έως 12 μήνες και καταβολή των τόκων στη λήξη
  • Μπροστά, διάρκειας από 1 έως 12 μήνες, με απόδοση των τόκων στην έναρξη της κατάθεσης
  • Πειραιώς Κάθε Μήνα, με διάρκεια 3, 6 και 12 μηνών, με καταβολή των τόκων κάθε μήνα

Σύγκριση επιτοκίων

Μπορείτε να βρείτε τις καλύτερες προθεσμιακές με το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr