A- A+
Συγκέντρωση οφειλών: Τα καλύτερα προγράμματα της αγοράς
Σημαντική μείωση των δόσεων που πληρώνουν για καταναλωτικά δάνεια και οφειλές από πιστωτικές κάρτες μπορούν να επιτύχουν οι πελάτες των τραπεζών με τα προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Ολα τα προϊόντα μεταφοράς υπολοίπου ΕΔΩ
Η λογική των προϊόντων αυτών έγκειται στη συγκέντρωση όλων των χρεών σε ένα λογαριασμό με χαμηλό επιτόκιο.

Με τον τρόπο αυτό τακτοποιούνται όλες οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, αφού ο δανειολήπτης καταβάλλει μία δόση, ενώ γλιτώνει και σημαντικά ποσά σε τόκους.

Οι προσφορές της περιόδου

Μπορεί οι τράπεζες να αποφεύγουν να συγκεντρώνουν χρέη άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων από πελάτες που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην εξόφληση των δόσεων, ωστόσο αν ένας δανειολήπτης ήταν πάντα συνεπής και τα εισοδήματά του δικαιολογούν τις οφειλές του, τότε η έκπτωση που μπορεί να επιτευχθεί στο επιτόκιο με τη διαδικασία της μεταφοράς είναι σημαντική.

Όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του Moneyonline.gr, για τη μεταφορά οφειλών της τάξης των 10.000 ευρώ, τα κυμαινόμενα επιτόκια ξεκινούν από το 8,50% και τα σταθερά από το 7,50%.

Πρόκειται για πολύ χαμηλά επιτόκια, με τα οποία ένας δανειολήπτης μπορεί να κερδίσει σημαντικά ποσά κάθε μήνα. Το όφελος μεγαλώνει όσο υψηλότερα είναι τα επιτόκια των παλαιών του δανείων.

Εξάλλου, αν ο δανειολήπτης δεχθεί να προσημειώσει κάποιο ακίνητο, το επιτόκιο μπορεί να πέσει ακόμη και στο μισό, καθώς η τράπεζα εξασφαλίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό.

Η επιλογή του επιτοκίου

Τα προγράμματα συγκέντρωσης οφειλών και τα καταναλωτικά δάνεια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό διατίθενται τόσο με σταθερό όσο και με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Τα κυμαινόμενα επιτόκια είναι συνήθως 1% - 1,5% πιο χαμηλά από τα σταθερά, ωστόσο έχουν το ρίσκο ότι μπορεί να διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα στο μέλλον, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία, όπου μόλις έχουμε εισέλθει σε ανοδικό κύκλο.

Από την άλλη πλευρά, τα σταθερά επιτόκια για όλη τη διάρκεια του δανείου εξασφαλίζουν για το δανειολήπτη μία σταθερή δόση, ανεξάρτητα από τις τάσεις στην αγορά.

Παράδειγμα: Μείωση της δόσης κατά 40%

Κάποιος που χρωστά 5.000 ευρώ για δάνειο αυτοκινήτου με επιτόκιο 7%, 3.000 ευρώ για προσωπικό δάνειο με επιτόκιο 12% και 2.000 ευρώ για την πιστωτική του κάρτα, πληρώνει κάθε μήνα τρεις δόσεις που συνολικά ανέρχονται στα 350 ευρώ.

Αν μεταφέρει το χρέος του σε ένα πρόγραμμα συγκέντρωσης οφειλών με σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια εξόφλησης στο 9,20%, η νέα του δόση για τα επόμενα 5 χρόνια θα ανέλθει στα 210 ευρώ.

Τα οφέλη για το συγκεκριμένο πελάτη δεν είναι μόνο τα προφανή που προκύπτουν από τη διαφορά της παλαιάς δόσης με τη νέα. Αυτό συμβαίνει διότι η δόση της πιστωτικής κάρτας που υπολογίστηκε για το παράδειγμα είναι η ελάχιστη δυνατή (3% επί του υπολοίπου).

Αν ο δανειολήπτης συνέχιζε να καταβάλλει την ελάχιστη καταβολή για την πιστωτική του κάρτα έως την πλήρη εξόφληση της οφειλής του, θα χρειαζόταν 7 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα είχε καταβάλλει σε τόκους περισσότερα από 1.000 ευρώ.

Ενώ με τη μεταφορά θα έχει εξοφλήσει σε λιγότερο χρονικό διάστημα όλα του τα χρέη, πληρώνοντας χαμηλότερη δόση κάθε μήνα.