A- A+
Πόσο κινδυνεύουν από τους hackers οι χρήστες του e-banking - Τι λένε οι τράπεζες
Σε συναγερμό βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδος μετά από την επίθεση που δέχθηκαν τρεις συστημικοί όμιλοι και μία μικρότερη εμπορική τράπεζα την περασμένη Πέμπτη από ρώσους hackers.

Ο λόγος γίνεται για τους Armada Collective, οι οποίο πέτυχαν την περασμένη Πέμπτη να «ρίξουν» τις ιστοσελίδες της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της Eurobank και της Attica Bank.

Το κατάφεραν δημιουργώντας αυξημένη επισκεψιμότητα στα sites των τεσσάρων τραπεζών, που ισοδυναμούσε με ταυτόχρονη είσοδο 2 εκατ. χρηστών!

Υπό το βάρος της αυξημένης επισκεψιμότητας, οι υπηρεσίες e-banking «έπεσαν».

Ο κίνδυνος

Η κινητοποίηση των τραπεζών ήταν άμεση, καθώς το πρόβλημα αποκαταστάθηκε μέσα σε ένα μισάωρο περίπου.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη που συμμετείχαν στις συσκέψεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, δε τίθεται θέματα υποκλοπής κωδικών ή άλλων προσωπικών δεδομένων των χρηστών από τις συγκεκριμένες επιθέσεις.

Οι hackers το μόνο που καταφέρνουν με τη μέθοδο που χρησιμοποιούν είναι να θέτουν εκτός λειτουργίας τις υπηρεσίες e-banking, μέσω της αύξησης των επισκέψεων στις ιστοσελίδες των τραπεζών.

Ζήτησαν λύτρα

Πάντως, η απειλή είναι σοβαρή. Οι χάκερς απειλούν να ξαναρίξουν τα sites των τραπεζών εάν δεν τους καταβληθούν λίτρα σε bitcoins.

Όλες οι αρμόδιες αρχές ασφαλείας της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ΕΥΠ και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν κινητοποιηθεί για να αποτρέψουν μία νέα επίθεση.

Οι τράπεζες πάντως προτρέπουν τους πελάτες τους να χρησιμοποιούν άφοβα τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής.