A- A+
Το καλοκαίρι «βλέπουν» τώρα οι τραπεζίτες την πλήρη άρση των capital controls
Ανοίγει ο δρόμος για τη ουσιαστική σταδιακά άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά το ...ανεπανάληπτο δημοψήφισμα του Ιουλίου.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών ομίλων βάζει τέρμα στα σενάριο «κουρέματος» των καταθέσεων και θέτει τις βάσεις για πλήρη άρση των capital controls.

Σταδιακές αλλαγές

Πρόκειται για μία διαδικασία που θα γίνει σταδιακά και θα εξαρτηθεί από το βαθμό αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην εγχώρια αγορά, όπως αυτός θα αποτυπωθεί και στην πορεία των υπολοίπων καταθέσεων στις τράπεζες.

Οι τραπεζικές διοικήσεις γνωρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη.

Θεωρούν δε ότι οι πολιτικές εξελίξεις και η δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές θα παίξουν τον πιο σημαντικό ρόλο για την άρση των περιορισμών που ισχύουν σήμερα.

Το βασικό σενάριο

Ωστόσο, ένα λογικό σενάριο προβλέπει τα εξής:

- Ένα πρώτο μεγάλο πακέτο αλλαγών αναμένεται στο πρώτο δίμηνο του 2016, με χαλάρωση των μέτρων για μετατροπή καταθέσεων σε επενδύσεις και για την πραγματοποίηση εισαγωγών από τις επιχειρήσεις

- Η δεύτερη ευρείας κλίμακας χαλάρωση αναμένεται μετά το Πάσχα και θα αφορά κυρίως την αποστολή εμβασμάτων από τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό προς τους προμηθευτές τους

- Η πλήρης άρση των περιορισμών, που θα αφορά και τους ιδιώτες αναμένεται κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν βελτίωση του κλίματος στην οικονομία. Εάν υπάρξει εκ νέου πολιτική αστάθεια, το χρονοδιάγραμμα θα αλλάξει.

Το όριο των 420 ευρώ

Από την άλλη πλευρά, το εβδομαδιαίο όριο των 420 ευρώ στις αναλήψεις μετρητών ενδεχομένως να μην αλλάξει μέχρι τέλους.

Δηλαδή η άρση αυτού του περιορισμού να «περάσει» με το τελευταίο κύμα αλλαγών που τοποθετείται χρονικά στο επόμενο καλοκαίρι.

Κι αυτό διότι οι πολίτες φαίνεται ότι εξυπηρετούνται επαρκώς με το σημερινό καθεστώς, έχοντας προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από το καλοκαίρι και μετά.