A- A+
Έτοιμες για «κουρέματα» δανείων οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση - Οι προϋποθέσεις
Για πολύ γενναίες ρυθμίσεις στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ετοιμάζονται οι τράπεζες, με στόχο να «ξαναζωντανέψουν» όσο το δυνατόν περισσότερα.

Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και την τροποποίηση του Νόμου Κατσέλη, με την οποία περιορίζεται η προστασία έναντι των πλειστηριασμών, ανοίγει ο δρόμος για το ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου στεγαστικής πίστης των τραπεζών

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες ετοιμάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, για ρυθμίσεις δανείων που θα είναι πιο επιθετικές από ποτέ, καθώς θα περιλαμβάνουν για πρώτη φορά σε ευρεία κλίμακα και «κούρεμα» της οφειλής.

Οι προϋποθέσεις

Αυτή ωστόσο δε θα δίνεται εξ αρχής. Προκειμένου να την κερδίσει ο δανειολήπτης θα πρέπει να είναι συνεπής με τη ρύθμιση που θα συμφωνηθεί.

Δηλαδή εάν πληρώσει κανονικά τις δόσεις του μέχρι τη λήξη του διακανονισμού, θα ανταμείβεται με διαγραφή μέρους του χρέους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες τράπεζες εξετάζουν η επιβράβευση να δίνεται σταδιακά.

Για παράδειγμα, μετά από 3 ή 5 χρόνια συνεπών πληρωμών, ο δανειολήπτης θα κερδίζει ένα μέρος του συνολικού κουρέματος που έχει συμφωνηθεί στην αρχή.

Οι τύποι ρυθμίσεων

Η ρύθμιση που θα «παίξει» πολύ το επόμενο διάστημα και στην οποία έχει εφαρμογή η παραπάνω μέθοδος επιβράβευσης, είναι αυτή του διαχωρισμού του δανείου σε δύο μέρη.

Το πρώτο θα αποπληρώνεται κανονικά και το δεύτερο θα παραμένει παγωμένο για ένα διάστημα που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 10 χρόνια.

Ο διαχωρισμός θα γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε η μηνιαία δόση να διαμορφωθεί σε τέτοια επίπεδα ώστε να μπορεί ο δανειολήπτης να την πληρώνει.

Σε μία τέτοια ρύθμιση, μετά τα πρώτα 10 χρόνια «παγώματος» μέρους του δανείου, η κατάσταση θα επανεξετάζεται και θα εφαρμόζεται «κούρεμα» είτε σταδιακά ή στη λήξη εάν ο δανειολήπτης πληρώνει κανονικά όλες τις δόσεις του.

Ανταλλαγή ακινήτου

Άλλες ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να προβλέπουν τα εξής:

- Ανταλλαγή του ακινήτου που είναι υποθηκευμένο με άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας.

- Επιμήκυνση της διάρκειας και πέραν του προσδόκιμου ορίου ζωής του δανειολήπτη με μεταφορά βαρών στους εγγυητές – κληρονόμους.

- Μεταφορά της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα και ο δανειολήπτης θα μένει στο σπίτι του πληρώνοντας ενοίκιο, το οποίο θα καθορίζεται με βάση τις τιμές που ισχύουν σήμερα στην αγορά