A- A+
ΕΤΕ: Με CoCos η κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου των stress tests - Εξόφληση μέσω Finansbank
Με τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την κάλυψη των αναγκών του δυσμενούς σεναρίου, θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.

Μετά την έγκριση του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης του ομίλου από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ, οριστικοποιήθηκαν οι δράσεις αναπλήρωσης του ελλείμματος που προέκυψε από τα stress tests.

Όπως αναμενόταν η ΕΚΤ δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα της Εθνικής Τράπεζας να μειωθούν οι ανάγκες της έναντι των μελλοντικών εσόδων από την πώληση της Finansbank.

Από την άλλη ωστόσο, δέχθηκε τη μείωση του συνολικού λογαριασμού κατά 120 εκατ. ευρώ στα 4,48 δισ. ευρώ, αναγνωρίζοντας προ προβλέψεων κέρδη του γ΄ τριμήνου.

Το capital plan

Στο πλαίσιο αυτό, οι κεφαλαιακές ανάγκες θα καλυφθούν ως εξής:

- 1,6 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης νέων μετοχών σε εξωτερικό - Ελλάδα

- 790 εκατ. ευρώ μέσω ανταλλαγής ομολόγων με μετοχές

- 2 έως 3 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, εκ των οποίων τα 1,65 δισ. ευρώ και 2,25 δισ. ευρώ με μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) και τα υπόλοιπα με κοινές μετοχές

Η πώληση της Finansbank

Η τελική συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση θα εξαρτηθεί από το ποσό που θα συγκεντρώσει η Εθνική Τράπεζα μέσω της έκδοσης μετοχών.

Το ελάχιστο που πρέπει να «σηκώσει» ανέρχεται σε 1,48 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να καλυφθεί και με το όφελος από την ανταλλαγή ομολόγων.

Από εκεί και πέρα τα CoCos θα αποπληρωθούν όπως όλα δείχνουν το 2016, με την πώληση της Finansbank.

Εξάλλου, οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, ύψους 1,35 δισ. ευρώ θα μετατραπούν άμεσα σε κοινές, λόγω της ενεργοποίησης του bail in.