A- A+
Μείωση των καταθέσεων μετά από δύο μήνες ανόδου δείχνουν τα στοιχεία για τον ELA
Πτωτικά κινήθηκαν τον Οκτώβριο οι καταθέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ELA.

Σύμφωνα με αυτά, ο δανεισμός από τον έκτακτο μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος μειώθηκε τον περασμένο μήνα κατά 340 εκατ. ευρώ στα 85,8 δισ. ευρώ έναντι 85,4 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο.

Από τη στιγμή που οι τράπεζες αύξησαν τη χρηματοδότησή τους από τον ELA σημαίνει ότι τον εξεταζόμενο μήνα καταγράφηκε εκροή καταθέσεων.

Έσπασε το σερί

Με τον τρόπο αυτό σταματάει ένα δίμηνο ανοδικό σερί των μεγεθών, χωρίς ωστόσο η πτώση τους τον Οκτώβριο να προκαλεί κάποια ανησυχία.

Υπενθυμίζεται πως το Σεπτέμβριο τα συνολικά υπόλοιπα καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 531 εκατ. ευρώ στα 121,67 εκατ. ευρώ.

Από το χαμηλό του περασμένου Ιουλίου, η άνοδος έφτασε τα 836 εκατ. ευρώ. Το Σεπτέμβριο, τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 702 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας την άνοδο από το τέλος Ιουλίου στα 1,83 δισ. ευρώ.

Αγωνία στα νοικοκυριά

Οι παραπάνω μεταβολές καταδεικνύουν μία μεταφορά καταθέσεων από τους λογαριασμούς των νοικοκυριών σε εταιρικούς λογαριασμούς μέσω των αγορών με χρεωστικές κάρτες.

Το Σεπτέμβριο τα υπόλοιπα των φυσικών προσώπων μειώθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ, στα 101,68 εκατ. ευρώ.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώνονται ασταμάτητα από τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης της νέας κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Σπάνε προθεσμιακές

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας στοιχείο είναι ότι οι αποταμιευτές συνεχίζουν να «σπάνε» προθεσμιακές καταθέσεις.

Ως αποτέλεσμα, τα υπόλοιπα των λογαριασμών προθεσμίας έχουν υποχωρήσει στα 43,85 δισ. ευρώ (-1,54 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο) όταν τον περασμένο Νοέμβριο έφταναν τα 85 δισ. ευρώ.

Από τα τέλη Ιουνίου μέχρι σήμερα οι προθεσμιακές καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 12 δισ. ευρώ περίπου, λόγω του φόβου για κούρεμα ή για υποχρεωτική ανανέωσή τους από τις τράπεζες.

Γενικά, οι περισσότερες καταθέσεις που λήγουν, περί το 70% - 80%, δεν ανανεώνεται. Πέρυσι τέτοια εποχή, ανανεωνόταν το ίδιο ποσοστό.

Μετά τις σημαντικές περικοπές στα επιτόκια και έως ότου ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, δεν υπάρχει σοβαρό κίνητρο για τοποθέτηση χρημάτων σε προθεσμιακή.