A- A+
Ο θάνατος του ...εισοδηματία - Κατάρρευση ενοικίων και φόροι τον ...εξαφάνισαν
Κατάρρευση των εισοδημάτων από ενοίκια έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της υποχώρησής τους, αλλά και της αύξησης των κακοπληρωτών, ειδικά στα εμπορικά ακίνητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα από ενοίκια που δηλώθηκαν φέτος στην εφορία έχουν μειωθεί κατά 38% στα χρόνια του μνημονίου ή κατά 3,3 δισ. ευρώ.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» καταγράφεται η φθίνουσα πορεία των σχετικών εισοδημάτων.

Συγκεκριμένα:

1. Τα εισοδήματα από ενοίκια έχουν καταρρεύσει.

Το 2011 δηλώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις 8,87 δισ. ευρώ αποκλειστικά από ενοίκια, ποσό το οποίο εισπράχθηκε κατά τη διάρκεια του 2010, πρώτη χρονιά της κρίσης και των μνημονίων.

Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, δηλώθηκαν όλα-όλα 5,5 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, στα χρόνια των μνημονίων το εισόδημα από ενοίκια έχει υποχωρήσει μέχρι τώρα –στα χαρτιά– κατά 38% και το Δημόσιο έχει χάσει πρόσθετη φορολογητέα ύλη 3,3 δισ. ευρώ.

Προφανώς, στην πραγματικότητα οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς η φοροαποφυγή στον χώρο του real estate με την καταβολή των μισθωμάτων κάτω από το τραπέζι υπήρχε και θα υπάρχει.

Τα στατιστικά αποτυπώνουν τη ζημιά που έχει γίνει από τους νομοταγείς.

2. Μεγαλοεισοδηματίες, τουλάχιστον στα χαρτιά της εφορίας, δεν υπάρχουν.

Οσοι φαντάζονται ότι ακόμη και σήμερα ζουν ανάμεσά μας άνθρωποι που περιμένουν πώς και πώς την 1η του μηνός για να εισπράξουν μερικές χιλιάδες ευρώ από τα διαμερίσματα και τα μαγαζιά τους θα διαψευστούν.

Σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία που εξασφάλισε η «Κ», εισοδήματα από ενοίκια δηλώνουν συνολικά 1,7 εκατ. φορολογούμενοι.

Από αυτούς, το... 1,6 εκατ. φορολογούμενοι εμφανίζει ποσά κάτω των 12.000 ευρώ. Δηλαδή, το 95% των εισοδηματιών εισπράττει από 1.000 ευρώ τον μήνα και κάτω από τα ενοίκια.

Εννοείται, βεβαίως, ότι το ποσό αυτό είναι... προ ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ). Αν αφαιρεθεί και ο φόρος κατοχής, το καθαρό εισόδημα πέφτει ακόμη πιο χαμηλά.

Η καθαρή απόδοση

Στο μηδέν τείνει η μισθωτική απόδοση των ακινήτων, καθώς μετά την κατάρρευση των ενοικίων, την επιβολή του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), αλλά και τη φορολόγηση των ενοικίων από το πρώτο ευρώ, ακόμη και έξι ή και επτά ενοίκια (από τα 12 που καταβάλλονται ετησίως) μπορεί να καταλήγουν αυτομάτως στην εφορία.

Την ίδια ώρα, η κατάργηση και της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο –αποτέλεσε και αυτό μνημονιακό προαπαιτούμενο– πολλαπλασίασε το ρίσκο της επένδυσης που λέγεται «ενοικίαση ιδιόκτητου ακινήτου».

Σε ένα διαμέρισμα αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ, το ενοίκιο δύσκολα μπορεί να ξεπεράσει πλέον τα 250-300 ευρώ, ανάλογα βέβαια και με την περιοχή.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι η πραγματική αξία αυτού του ακινήτου μπορεί να είναι ακόμη και η μισή συγκριτικά με την αντικειμενική, δύσκολα συναντώνται πλέον υψηλότερα ενοίκια.

Αν λοιπόν υποτεθεί ότι το συγκεκριμένο ακίνητο αποδίδει περίπου 3.600 ευρώ ετησίως, ο ιδιοκτήτης του, πέραν του ρίσκου της μη είσπραξης, πρέπει να υπολογίσει:

1. Τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό το διαμέρισμα μπορεί να επιβαρύνεται με φόρο κατοχής ακόμη και 500-600 ευρώ.

2. Τον φόρο εισοδήματος. Με το ισχύον σύστημα, ο φόρος μπορεί να κυμαίνεται από 396 έως 1.188 ευρώ, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ιδιοκτήτη. Το μοντέλο φορολόγησης του μνημονίου (συντελεστές 15% και 35% αντί για 11% και 33% που είναι σήμερα) ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον λογαριασμό έτσι ώστε να κυμαίνεται από τα 540 έως τα 1.260 ευρώ.

3. Την εισφορά αλληλεγγύης. Μπορεί να κυμαίνεται από 0,7% έως και 6%, ανάλογα με τα εισοδήματα του ιδιοκτήτη. Ετσι, σε απόλυτους αριθμούς, ο φόρος κυμαίνεται από 25 έως 216 ευρώ.

Να λοιπόν που σε ένα εισόδημα 3.600 ευρώ από ενοίκια, οι φόροι μπορεί να κυμαίνονται από 1.165 έως 2.076 ευρώ. Ποιος είναι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής; Κάτι ανάμεσα σε 32% και... 58%.